Senátoři, třeste se. Prezident Zeman představil svůj nápad, co s vámi provést, a sklidil za něj aplaus

11.11.2014 20:59

REPORTÁŽ „Geniální“ metodu kupónové privatizace, nezaměstnanost, ale také Senát podrobil kritice prezident Miloš Zeman při své návštěvě Krnova. Místní obyvatele seznámil se svým plánem „vyhladovění Senátu“ a mimo jiné také uvedl: „Pro mě je Krnov daleko větší symbol České republiky společně s dalšími městy v Čechách, na Moravě a ve Slezsku než celá Praha dohromady.“

Senátoři, třeste se. Prezident Zeman představil svůj nápad, co s vámi provést, a sklidil za něj aplaus
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Krnově

Nadšené ovace a přes tisíc lidí  čekaly na prezidenta republiky v Krnově, který navštívil při příležitosti své cesty po Moravskoslezském kraji. Po proslovu místní starostky a hejtmana se před davy lidí na krnovském náměstí ujal slova Zeman: „Vážený pane hejtmane, vážená a milá paní starostko, byla jste dosud jediná starostka, která mi podala rámě, aby mě vyvedla společně s mojí hůlkou tady na toto pódium a za to vám děkuji,“ zahájil proslov, který doprovázel potlesk, Zeman.

„Chtěl bych začít jinak, než začínám v jiných městech Moravskoslezského kraje. Chtěl bych vám citovat výrok dnes už bývalého primátora Prahy pana Hudečka, který nedávno veřejně prohlásil, cituji: „Rozvoj České republiky je závislý na rozvoji Prahy jako hlavního města. Tento rozvoj nemohou zajistit jakákoli jiná města jako například, tím skončil, Krnov. Já vám chci říci, že jsem z Kolína, že jsem z města asi takové velikosti, jako je vaše město a právě tato města, nikoli Praha a pražská kavárna, jsou sůl země. V nich se vytvářejí dějiny národa, v nich žijí lidé, kteří by se neměli nechat olomouckým tanečníkem, který se stal na krátký čas primátorem Prahy, urážet. Proto jsem požádal po tomto výroku pana Hudečka, abych směl navštívit Krnov a abych si spolu s vámi zavzpomínal na své předchozí návštěvy,“ doplnil.

Zeman: Nebude-li prosperita v Krnově, nebude nikde jinde

Prezident Zeman pak hovořil o ztrátě lidské důstojnosti v souvislosti s nezaměstnaností. „Dobře víte, že v Krnově existoval podnik, který zaměstnával dva a půl tisíce lidí a tento podnik dnes neexistuje, protože byl privatizován geniální metodou kupónové privatizace. Slyšeli jsme: „Potřebujeme více Viktorů Kožených.“ A já jsem tehdy říkal.: „Potřebujeme více Tomášů Baťů a Slušovic,“ uvedl také Zeman s tím, že nezaměstnanost se podepsala na úbytku obyvatel ve městě.

„Dnes jsem měl pracovní oběd s úspěšnými podnikateli na Krnovsku, kteří přijímají pracovní síly a rozšiřují okruh podnikání. Mezi nimi byl i podnikatel, který začínal se dvěma zaměstnanci a dnes jich má tisíc,“ doplnil s tím, že je úkolem politiků i prezidenta snažit se, aby vznikalo více pracovních míst a investoři přicházeli do problémových regionů. „Snažme se řešit reálné problémy lidí v celé republice a nikoli jen v Praze. Říká se, že New York není Amerika, Moskva není Rusko, Peking není Čína a také Praha se svými kavárenskými povaleči není celá Česká republika. Pro mě je Krnov daleko větší symbol České republiky společně s dalšími městy v Čechách a na Moravě a ve Slezsku než celá Praha dohromady. Nebude-li prosperita v Krnově, nebude nikde jinde. Přeji vám úspěch, prosperitu, práci a pohodu. Děkuji vám za vaši pozornost,“ ukončil úvodní slovo Zeman.

Stupidní kampaň médií zvyšuje prezidentovi popularitu

První z diskutujících podrobil nejdřív kritice informovanost v České republice. „Všímám si od samého začátku, když jste byl zvolen a ustaven do funkce prezidenta, jaká byla vůči vám vytvořena nenávistná kampaň pražskou kavárnou a hlavně médii. Ptám se, jak je možné, že v této zemi, která si říká demokratická, i veřejnoprávní média, která si musíme platit, se lidem protiví a dělají si, co chtějí. Jejich funkcionáři berou ohromné prachy, zatajují nám, co se děje a jen osočují a vytvářejí nenávist,“ postěžoval si. „Děkuji za solidaritu naprosto opačným způsobem. Když byla přímá volba prezidenta, tak šance mé a mého protikandidáta byly v podstatě vyrovnané. Mezi prvním a druhým kolem zahájila média kampaň na podporu mého protikandidáta. Koneckonců, proč ne. Protože kampaň byla tak stupidní, tak nerozhodní a váhající voliči se rozhodli nakonec volit mě. Dovolte mi, abych touto cestou poděkoval českým médiím za to, že aniž by chtěla, zvyšují mou popularitu,“ reagoval Zeman.

Občan Krnova: Proč máme Senát, když v Parlamentu sedí 200 blbců?

„Pane prezidente. Spoustu lidí to trápí. Na co máme tak velký Senát, když v Parlamentu sedí 200 blbců, kteří by mohli zákony vytvořit?“ ptal se další z místních občanů. „Dovolte mi, abych vás opravil, kdyby v Parlamentu sedělo opravdu 200... poslanců aby mě zase někdo nenadával za vulgarismy. Vy si to můžete dovolit. Viděl jste poslední přenos Parlamentu? Sedělo tam asi 30 lidí, takže nebyl usnášeníschopný, neproběhly ani interpelace na předsedu vlády, který tam seděl jako kůl v plotě, protože tam kromě něj nepřišel ani jediný ministr. Víte, proč to tak bylo? Protože, když se včas neprojedná zákon o platech ústavních činitelů, tak se tyto platy od 1. ledna příštího roku zvýší o 17 procent. To je asi tak, jako vám, ale ten průměr je 17 procent. Poslanci se domnívají, že když se tento zákon včas neprojedná, každému ve výplatě přibude minimálně 6 tisíc korun, čímž se dostanou na vaši platovou úroveň,“ upozornil ironicky. „To je důvod, proč je Poslanecká sněmovna prázdná,“ vysvětlil Zeman.

Budoucnost Senátu? Prezident navrhuje vyhladovění

Pak se prezident věnoval problematice Senátu. „Pokud jde o Senát, já jsem předložil konkrétní návrh, který je bez změn zákona realizovatelný. Jmenuje se vyhladovění Senátu. Princip je jednoduchý. V zákoně o státním rozpočtu je kolonka, která se jmenuje výdaje na Senát. Je zajímavé, že zákon o státním rozpočtu je jediný zákon, který projednává pouze Poslanecká sněmovna a nikoli Senát. Co by se tedy stalo, kdybyste do této kolonky vepsali nulu? Pak by se v Senátu nesvítilo, netopilo, což je zejména v zimě trochu nepříjemné, senátor by byla čestná funkce, protože by nepobíral plat, Senát by nebyla nejdražší cestovní kancelář v České republice a ukázalo by se, že Senát nikdo nepotřebuje. Chcete-li návod, jak zrušit Senát? Tady ho máte,“ reagoval prezident na druhou část dotazu.

Prezident si z Krnova odnesl čerstvou zabíjačku

Několik dětí pak žádalo od prezidenta podpis, jeden z posledních dotazů se pak opět týkal stížností na média. Pak vyzval Zeman veřejnost: „Já jsem dnes v Opavě pěkně prosil, aby ti, kdo nesouhlasí s mými názory, se protlačili do prvních řad a měli možnost položit otázku. Bohužel v Havířově se tak nestalo, v Opavě naštěstí ano a já jsem velmi rád za tyto otázky. Ne, že bych chtěl někoho vyvolávat, ale pokud máte kritické názory na to, co říkám a dělám, budu velice rád diskutovat.“ Na jeho výzvu ale lidé nereagovali.

Prezident se pak podepsal do pamětní knihy, dekoroval prapor a také přijal kromě jiných jeden originální dar od místní starostky v podobě zabíjačkového koše. „Dámy a pánové, já velice děkuji paní starostce. Myslím si, že už vím, co budu mít dnes k večeři, protože lékaři mi doporučili dietní jitrnice a nijak nespecifikovali, co to dietní jitrnice znamená. Chtěl bych se s vámi rozloučit s připomenutím, že jsem vyzval ty, kteří nesouhlasí s mými názory, aby se přihlásili. Někde tímto směrem jsem viděl, jak někde vykouknul a pak se zase ztratil plakát s českým překladem výrazu Pussy. Já bych přál nositeli tohoto plakátu, aby měl víc odvahy. Nemám rád zbabělce. Není zbabělé se zeptat, zbabělé je neptat se. Je důležité, abychom dokázali spolu přátelsky diskutovat a přemýšlet nejen o svých vlastních názorech, ale také o názorech těch druhých. Ještě jednou děkuji. Já se vrátím a se mnou přijde zákon,“ ukončil svou návštěvu v Krnově prezident. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…