Senátoři v čele s Čunkem se chystají za Nagyovou

19.07.2013 9:23

Senátní výbor pro lidská práva se zabývá postupem policistů při zadržení bývalé šéfky premiérova sekretariátu Jany Nagyové. Dopis jim poslala její dcera Nikola a tvrdí v něm, že policisté Nagyovou ponižovali a upírali jí spánek i hygienu. Deník Právo píše, že senátor Čunek chce proto Nagyovou ve vazbě navštívit.

Senátoři v čele s Čunkem se chystají za Nagyovou
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Zadržená Jana Nagyová putuje do vazební věznice

Nikola Nagyová v dopisu, který ve středu zveřejnily ParlamentníListy.cz jako první, senátnímu výboru pro lidská práva napsala, že s matkou prý jednali skoro jako s vrahem. Odpírali jí spánek, nové šatstvo i hygienu. Šéf výboru Jiří Čunek se prý proto obrátil na olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana a požádal ho o možnost navštívit Janu Nagyovou ve vazbě. „Čekáme na odpověď, chceme prověřit, zda jsou pravdivé věci, o kterých se v dopise píše,“ řekl Čunek Právu.

Podle něj stížnost nemíří na Vězeňskou službu, ale výhradně na policii, neboť se týká doby, kdy Nagyová ještě nebyla ve vazbě, ale v cele předběžného zadržení.

Kdyby se prokázalo, že je pravdou, co se v dopise píše, tak by to podle Čunka bylo velice dramatické. „Protože vše bylo pod dozorem vrchního státního zastupitelství. Tedy ti, kteří mají dbát na dodržování zákona, byli benevolentní k jeho nedodržování,“ prohlásil senátor.

Podle Čunka nebudou senátoři spoléhat na vlastní kontrolu policie. Prý se jim to jeví jako ne zcela dostatečné, protože se vše pohybuje v uzavřeném prostoru policie. Chtějí o tom prý také jednat s policejním ředitelem Martinem Červíčkem.

„Může to být i zajímavý precedens, protože když nebudeme spokojeni a budeme se domnívat, že některé věci jsou skrývány, nebo se nešetří, nebo že se orgány navzájem chrání, pak tento případ může vyvolat i změnu zákona,“ dodal pro Právo Čunek.

Jiří Čunek v Právu hovoří o své obavě, jak se asi jedná s „bezejmennými zadrženými“. „Když si policie dovolí v tak sledovaném případu porušovat základní lidská práva zadržených, z pohledu zákona nevinných lidí, jak se chová k zadrženým, kteří jsou pro společnost bezejmenní?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…