Senátory čeká debata o vracení majetku církvím

15.08.2012 6:19

Především debata o vyrovnání mezi státem a církvemi čeká na senátory na jejich schůzi, která začne ve středu dopoledne. Návrh církevních restitucí je terčem kritiky nejen opozice, která má v Senátu většinu, a dá se očekávat, že Senát ho zamítne. Kromě toho by se senátoři měli zabývat zákonem, který umožní od příštího roku zavést spoření na důchod v důchodových fondech, informuje ČTK.

Senátory čeká debata o vracení majetku církvím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu

Opoziční ČSSD chce návrh církevních restitucí zamítnout. Vadí jí například údajně nadhodnocená finanční náhrada za nevydaný majetek. Tvrdí také, že návrh údajně prolamuje hranici 25. února 1948.

ČSSD bude hlasovat proti restitucím i druhému pilíři důchodové reformy

Podle předsedy senátorského klubu ČSSD Petra Víchy sice má klub vždy volné hlasování, přesto budou všichni sociální demokraté hlasovat proti. Stejně se podle něj zachovají i tři senátoři, kteří v poslední době klub opustili. Jde o Vladimíra Drymla, Jiřinu Rippelovou a Miroslava Krejču.

Dalším návrhem na programu schůze Senátu je zákon, který umožní od příštího roku zavést druhý pilíř důchodového systému, tedy spoření v důchodových fondech. I s ním sociální demokraté nesouhlasí a budou ho chtít zamítnout. Varují, že stát převodem peněz do soukromých fondů přijde o část peněz na výplatu současných penzí. Podle nich také existuje nebezpečí, že fondy zkrachují a lidé i stát o vložené prostředky přijdou.

Senátoři by měli projednávat také vládní návrh na zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku. I v tomto případě se dá očekávat, že levice vzhledem ke své většině návrh zákona zamítne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…