Senioři začali počítat: Zlatí komunisté. Teď se nám žije o pětinu hůř

02.03.2012 14:39

Čtyři seniorské organizace odmítají chystané zmrazení penzí či zpomalení jejich růstu, které plánuje vláda. Podle nich by se tak dál snižovala životní úroveň důchodců v Česku. Novinářům to v pátek po jednání s vedením ČSSD řekli představitelé rady seniorů, svazu důchodců, asociace důchodců odborářů a klubu seniorů. Nevyloučili případné protesty, uvádí ČTK.

Senioři začali počítat: Zlatí komunisté. Teď se nám žije o pětinu hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) nechce zvyšovat zadlužení země a hodlá udržet plánované snižování schodků rozpočtu. Dosáhnout toho chce mimo jiné zmrazením penzí nebo jejich menší valorizací, zvýšením daně z přidané hodnoty či zdvojnásobením sazby daně za elektřinu.

Škrty jsou znevážením práce našich generací, tvrdí předseda důchodců

"Českým seniorům od roku 1989 poklesla životní úroveň o pětinu. Mají o třetinu horší penze, než je evropský průměr. Reálná kupní síla je proti průměrným mzdám o polovinu horší. Průměrný český důchod je 400 eur, v Řecku je to 1600 eur," řekl šéf Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes. Podotkl, že rada využije "všech možností", aby chystaným plánům zabránila. Připravované škrty označil za neslýchané i předseda svazu důchodců Oldřich Pospíšil. "Je to znevážení práce našich generací," míní.

Podle Jaroslava Tůmy z asociace důchodců odborářů je taková politika vůči penzistům likvidační. Tůma věří, že by si případné protestní akce získaly podporu důchodců i lidí před důchodem a mohly by být masové. Postěžoval si na přístup některých médií a politiků, kteří prý postup seniorů zesměšňují. "Důrazně protestovat" jsou důchodci připraveni i podle předsedy klubu seniorů Jaroslava Kánského.

Záměry ministerstva financí jsou podkladem pro další jednání

Zmrazení penzí na příští tři roky navrhl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) by dal přednost změně valorizace, aby důchody v budoucnu rostly pomaleji. Chtěl by, aby se v příštím roce zvýšily aspoň o procento. Zvedat by se mohly podle toho, kolik by se vybralo na sociálním pojištění. Premiér Nečas navrhuje, aby se valorizace vázala na růst hrubého domácího produktu. Nyní se ve zvyšování odráží inflace a růst mezd. Podle Drábka jsou zveřejněné záměry jen podklad pro jednání.

Sociální demokraté, kteří se v pátek sešli s představiteli seniorských organizací, vládní plány kritizují. Podle šéfa strany Bohuslava Sobotky škrty výrazně ohrožují sociální jistoty seniorů. ČSSD požaduje mimo jiné odklad důchodové reformy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…