Senioři žádali Zemana o podporu zavedení minimálního důchodu

01.10.2014 16:55

Tři desítky seniorů a seniorek požádaly ve středu na Hradě prezidenta Miloše Zemana, aby přispěl k přijetí zákonů o minimálním starobním důchodu a o vyšší ochraně starších lidí. Hlava státu delegaci Rady seniorů přijala při příležitosti dnešního Mezinárodního dne seniorů. Předseda rady Zdeněk Pernes ČTK po setkání řekl, že prezident přislíbil podporu požadavků.

Senioři žádali Zemana o podporu zavedení minimálního důchodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

„Přijetí byla společenská událost na vysoké úrovni. Pan prezident nás přijal srdečně, přátelsky a kultivovaně. Měli jsme tu čest ho stručně informovat o kvalitě života českých seniorů a seznámit ho se základními problémy," popsal Pernes. Rada podle něj přednesla tři požadavky. Prvním z nich bylo, aby hlava státu každoročně prvního října na Hradě přijala seniorskou delegaci, a tak oficiálně zahájila oslavu Mezinárodního dne seniorů.

Na minimální důchod prý nemůžou mít nárok ti, kteří nepracovali a neplatili pojistné

Dalším požadavkem bylo, aby Zeman podpořil případný zákon o minimálním starobním důchodu. Podle Rady seniorů se životní podmínky důchodců a důchodkyň v Česku postupně zhoršují, mnohým lidem penze nestačí na uhrazení bydlení a dalších nutných nákladů. Podle Pernese by měl minimální důchod činit 8300 korun. Takové jsou prý výdaje starších lidí na jejich potřeby. Šéf rady řekl, že Zeman záměr podpořil.

„Pan prezident ale upozornil, že na minimální důchod nemůžou mít nárok ti, kteří nepracovali a neplatili pojistné. S tím my souhlasíme," dodal Pernes. Podle něj rada svůj návrh předala ministryni práce, ministrovi pro lidská práva, premiérovi a šéfovi sociálního výboru sněmovny. „Protože se nic půl roku nedělo, tak jsme si dovolili požádat pana prezidenta," uvedl Pernes.

Podle něj by minimální důchod pomohl zhruba 210 000 lidem, kteří mají nízkou penzi. Česká správa sociálního zabezpečení v pololetí vyplácela 1,74 milionu starobních důchodů. V průměru dosahoval 11 050 korun.

Česká společnost postupně stárne

Rada poukazuje také na to, že se seniorky a senioři stávají stále častěji oběťmi trestných činů. Požaduje pro ně proto vyšší ochranu.

Česká společnost postupně stárne. Zatímco před čtvrtstoletím tvořili lidé nad 65 let 12,5 procenta obyvatel republiky, nyní je to 17,4 procenta. Celkem v zemi žije 1,83 milionu pětašedesátiletých a starších osob. V roce 2030 by to podle statistiků mohlo být až 2,42 milionu a v polovině století až 3,3 milionu. Senioři a seniorky by tak mohli představovat až 30 procent populace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…