Server: Firma spojovaná s Pitrem podala nabídku na sklady Viktoriagruppe

18.04.2016 11:21

Slovenská skupina Slavia Capital podala nabídku na koupi skladů pohonných hmot firmy Viktoriagruppe, jež je v insolvenci. Dnešním Lidovým novinám to řekl mluvčí investiční společnosti Slavia Capital Peter Benčurik. Podle serveru Lidovky.cz mají Slováci zájem o nádrže v Chlumci nad Cidlinou i v bavorském Kraillingu, kde má česká Správa státních hmotných rezerv uloženou naftu za 1,2 miliardy korun.

Server: Firma spojovaná s Pitrem podala nabídku na sklady Viktoriagruppe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

O koupi majetku po zadlužené Viktoriagruppe má podle Lidových novin zájem také přerovská společnost Fau a ve hře je zřejmě i bavorské městečko Krailling. Insolvenční správce Viktoriagruppe Mirko Möllen nyní podané nabídky vyhodnocuje.

Odvoz paliva komplikuje porouchaná vlečka

S insolvenčním správcem se Česko pře o vlastnictví zhruba 80 milionů litrů nafty, které si do skladu firmy Viktoriagruppe v Kraillingu v minulosti uložila Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Möllen v polovině letošního února umožnil Česku naftu ze skladu odvézt. Insolvenční správce ale SSHR nepotvrdil vlastnické právo k naftě, a odvoz paliva komplikuje porouchaná železniční vlečka v kraillingském areálu.

Slovenská investiční skupina Slavia Capital vznikla v roce 1995 a zaměřuje se mimo jiné na investice v energetice. Podle informací na svých internetových stránkách je Slavia Capital největším soukromým skladovatelem ropných produktů na Slovensku. Firma vlastní skladovací a distribuční terminál v Trebišově s kapacitou 14.500 metrů krychlových.

Policie případ kvůli promlčení odložila

V Česku působila Slavia Capital v minulosti mimo jiné jako poradce státu při prodeji společnosti Škoda Plzeň skupině Appian. Na podzim 2011 uvedla Mladá fronta Dnes, že švýcarská prokuratura kontaktovala české úřady s podezřením, že manažeři skupiny Slavia Capital dostali od nového majitele škodovky desítky milionů korun, ačkoliv Slavia působila při privatizaci jako poradce státu. Slavia Capital ale možnou korupci odmítla a policie případ kvůli promlčení odložila, uvedla v neděli Česká televize (ČT).

V médiích bývá Slavia Capital spojována s podnikatelem Tomášem Pitrem, který byl odsouzený za daňové úniky. „Myslím si, že jsem s nimi v minulosti něco dělal. Bylo to na bázi zprostředkování, něco ohledně Škody Plzeň. Nebo možná pro mě překupovali nějakou elektrárnu,“ citovala Pitra ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…