Server: Kníže neexistuje. Vytvořila ho ještě lepší propaganda, než byla ta rudá

15.01.2013 6:43 | Zprávy

Prezidentská kandidatura Karla Schwarzenberga je podle šéfredaktora serveru Britské listy Jana Čulíka naprosto dokonalou iluzí bez jakéhokoliv opodstatnění v realitě. Dokonce k tomu přidává odborný termín, popisující tento jev. Česká kulturní fronta prý stvořením fenoménu „Karla“ překonala i komunistické propagandisty.

Server: Kníže neexistuje. Vytvořila ho ještě lepší propaganda, než byla ta rudá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Miloš Zeman je možná kontroverzní, ale v podstatě víme, s kým máme co do činění,“ píše Jan Čulík na serveru Britské listy. V případě Karla Schwarzenberga však prý česká kulturní fronta stvořila pozoruhodný mýtus, který nemá s realitou vůbec nic společného. „V tom pražští kulturní činitelé daleko překonali propagandu někdejšího komunistického režimu, protože úspěšně vytvořili entitu, která vůbec neexistuje,“ myslí si Čulík.

Čulík se výslovně zmiňuje o postmoderním konceptu „simulakra“, se kterým přišel francouzský myslitel Jean Baudrilland. Tento koncept je prý dokonalým mýtem, neboli negací skutečnosti. Takový produkt nemá s realitou společného vůbec nic.

A přesně to je prý případ knížecího prezidentského kandidáta. „Schwarzenberg ve své údajné volební podobě je nejintensivnější ukázkou simulakrové lži, jaká snad byla kdy vytvořena,“ uzavírá svou úvahu Jan Čulík.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

15:25 Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

Premiér Petr Fiala (ODS) se dostal do křížku s jedním z podnikatelů na debatě Restart Česka v pražsk…