Server vystavil vysvědčení ministrům. Věřte nebo ne, premiantkou je Kateřina Valachová

30.06.2016 15:41

Školáci už si začali užívat dva měsíce prázdnin. Vysvědčení jsou rozdaná, venku je teplo a voda v koupalištích je příjemná. Vysvědčení ovšem dostali i ministři vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Sám premiér dostal výslednou lepší dvojku, zatímco ministr dopravy celkově obdržel tři mínus. A co Jiří Dirnstbier (ČSSD)?

Server vystavil vysvědčení ministrům. Věřte nebo ne, premiantkou je Kateřina Valachová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu byla mimo jiného analýza hrozeb pro Českou republiku nebo zpráva o situaci v oblasti migrace k 31. březnu

Vysvědčení je tady. Školáci už ho mají doma a mohou se těšit na dva měsíce volna. Vládní prázdniny zdaleka tak dlouhé nebudou, ale Deník.cz usoudil, že si i jednotliví členové kabinetu zaslouží ohodnotit. Server se podíval na tři kritéria: odborné zvládnutí resortu, umělecký dojem a politický leadership, Každé kritérium oznámkoval zvlášť a následně dospěl k celkové známce za ministerské působení.

Premiér Sobotka (ČSSD) zvládá svůj úřad na jedničku, ale za umělecký dojem dostal dvě mínus. Pokud jde o schopnost táhnout celou vládu, dostal od serveru dvojku. Výsledná známka je tedy lepší dvojka.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je na tom o něco hůř. Dostal jen čistou dvojku. Za vedení resortu obdržel dvě mínus, umělecký dojem byl dokonce ohodnocen jen jako dobrý, tedy za tři, ale leadership má ministr perfektní, takže za jedna. „V očích voličů mu ublížila kauza Čapí hnízdo, kterou prošetřují evropský OLAF i Policie ČR. Sympaticky se postavil nepřipravené a účelové policejní reformě, ale zbrkle začal vyhrožovat odchodem z vlády, přičemž v ní ochotně zůstal, byť v dané věci prohrál na celé čáře,“ doplňuje server.

Druhý předseda partnerské koaliční strany Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) obdržel celkově dvě mínus. Uškodiil mu umělecký dojem, za který dostal trojku, ale ve dvou dalších parametrech má dvojky.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Obstojně si vede ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který prý přistupuje s chadnou hlavou k migrační krizi. Současně na sebe upoutává pozornost jako „zlý muž ČSSD“, takže za politický leadership má jedničku. V ostatních dvou kritériích má dvojku.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) prý v podstatě zmizel ze scény. Na vnitropolitická témata nemá jako šéf české diplomacie čas, ale na mezinárodní úrovni jsou vice slyšet již zmíněný premiér Sobotka nebo ministr Chovanec. Čestnou výjimku z tohoto pravidla tvoří ostré vyjádření Zaorálka na předsedu Evropské Komise Jeana-Clauda Junckera. Přestožeže podle serveru není Zaorálek vidět, dostal celkově dvě mínus.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) prý zvládá svůj úřad na jedničku, ale neumí to „prodat“. Za umělecký dojem dostal trojku. Celkově má čistou dvojku. Stejnou známku obdržela také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), která dostala dvojku ve všech třech parametrech.  Celkovou čistou dvojku dostal i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Našli se ovšem i dva členové vlády, kteří dostali celkovou čistou jedničku. První je ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). „Ministryně zaujala nejen svou blonďatou hřívou, ale hlavně úporností. Prosadila zásadní novely školského zákona i vysokoškolské normy. Ustála rozjezd inkluzivního vzdělávání a vláda už schválila novou podobu financování regionálního školství. Díky její neústupnosti se zvýší platy učitelů o osm procent. V její osobě má ČSSD a resort školství silného lídra," píše server. Jedničku dostal i ministr pro životní prostředí Richard Brabec (ANO).

Jedna mínus mají ministr zemědělství Marian Jurečka a Daniel Herman (oba KDU-ČSL).

Další ministři už takovou radost mít nemohou. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) dostali čistou trojku. Dienstbier prý svůj resort zvládá na dvojku, ale při hodnocení uměleckého dojmu už má za tři a politický leadership je hodnocen dokonce jako dostatečný, tedy za čtyři.

„Těžká a nepopulární vládní agenda Jiřímu Dienstbierovi neprospívá. Ve vládě je takřka neviditelný, zatím neprosadil zákon o obecném referendu ani o zvýšení pravomocí ombudsmanky. Miloš Zeman ho nepřímo označil za jediného člena vlády, jehož rezignaci by přijal bez mrknutí oka,“ doplňuje server.

Vůbec nejhůř hodnoceným ministrem je šéf resortu dopravy Dan Ťok (za ANO). Ačkoli svůj resort zvládá na dvojku, z uměleckého dojmu má tři mínus a pokud jde o leadership, má dokonce čtyřku. Ministrovi se prý celkově nedaří. Dálnice jsou rozkopané, mýto dál spravuje firma Kapsch a nebýt premiéra Sobotky, řada dopravních staveb by se podle serveru úplně zastavila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…