Sesazení Zemana: Nářek Peszynského. A šokující návrh

31.01.2019 10:31

Senátorský Klub pro liberální demokracii – Senátor 21 (SEN 21) připraví text žaloby na prezidenta Miloše Zemana za hrubé porušení Ústavy, oznámil jeho předseda Václav Láska. Klub KDU-ČSL a nezávislých vyjádřil Láskovi podporu, senátoři ODS naopak nevidí šanci na úspěch. Impulzem k přípravě žaloby byly podle Lásky zásahy prezidenta a zaměstnanců Hradu do justice. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček záměr na Twitteru označil za další nenávistný pokus o zviditelnění v médiích. Nenávistí podle něj rozdělují společnost hlavně ti, kteří se zaklínají liberální demokracií. Komentáře na sociálních sítích pak na sebe nenechaly dlouho čekat.

Sesazení Zemana: Nářek Peszynského. A šokující návrh
Foto: Vít Hassan
Popisek: Aktivista Pražského majdanu Tomasz Peszynski

„Odvolat prezidenta je prakticky nemožné, proto má Zeman tendenci chovat se jako mocnář. By bylo dobré zvážit možnost odvolat přímo voleného prezidenta přímo v lidovém hlasování. Podobně jako na Slovensku a v Rakousku,“ konstatuje na základě této situace komentátor Petr Honzejk. Domnívá se totiž, že pokus skupiny senátorů odvolat skrze ústavní žalobu prezidenta Miloše Zemana se k Ústavnímu soudu ani nedostane. Na žalobě by se totiž musely shodnout tři pětiny senátorů i tři pětiny poslanců.

Anketa

Stýská se vám po Mirku Topolánkovi coby politikovi?

hlasovalo: 8843 lidí

Původní text ZDE

„Přesto má pokus senátorů kolem Václava Lásky smysl. Přihlížet, jak si Zeman přivlastňuje další pravomoci, ohýbá Ústavu ve svůj prospěch, útočí na soudy a zpochybňuje tak dělbu moci, by byla kombinace alibismu a defétismu. Naopak pokus vyvolat impeachment, třebaže odsouzený k neúspěchu, je politický čin − zpráva, že se prezident chová tak, jak by se chovat neměl, a že jsou zde síly, které se proti tomu nebojí ozvat,“ domnívá se Honzejk. A podle něj je také možné, že se rozjede debata, zda pozice hlavy státu u nás není až příliš pevná. 

V době, kdy se totiž hlava státu volila Parlamentem, stačila k ústavní žalobě nadpoloviční většina senátorů. „Nyní, když je prezident volen přímo, podmínky pro ústavní žalobu přitvrdily a jsou vlastně nesplnitelné. Prezidenta navíc nemají možnost odvolat ani voliči,“ poznamenal Honzejk.

A stejný povzdych měl i občanský aktivista Tomáš Peszynski. „Jak jsme tu dobrou českou Ústavu zničili. Přímou volbou a 3/5 většinou pro žalobu jsme si vytvořili neodvolatelného krále,“ dodal Peszynski.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …