Severní Korea: Termonukleární válka může vypuknout každým okamžikem

18.04.2017 8:38

Americká zpravodajská televize CNN referuje o bizarní tiskové konferenci na půdě OSN, kterou svolal zástupce velvyslance Severní Koreje Kim In Ryong. Novinářů se nejprve zeptal, jestli si užili víkend, a poté vyhrožoval termojadernou válkou.

Severní Korea: Termonukleární válka může vypuknout každým okamžikem
Foto: ABC.news
Popisek: Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Vztahy mezi Severní Koreou a zbytkem světa jsou čím dál tím napjatější a zástupce Severní Koreje v OSN svým včerejším vystoupením ještě přilil olej do ohně. Narychlo svolaná konference se konala jen pár hodin poté, co americký viceprezident Mike Pence navštívil demilitarizovanou zónu mezi Severní a Jižní Koreou a varoval Pchjongjang, aby se nesnažil Spojené státy dále provokovat k použití vojenské síly.

Severní Korea odpověděla ústy Kim In Ryonga, který odsoudil vyslání amerických lodí do pobřežních vod Korejského poloostrova a raketový útok na syrskou leteckou základnu. „Washington tak vytváří nebezpečnou situaci, která může vyústit kdykoli v termojadernou válku a představuje vážnou hrozbu pro celosvětový mír a bezpečnost,“ hřímal viditelně rozladěný severokorejský diplomat.

Celý text v angličtině je ZDE.

„Spojené státy postupují podle gangsterské logiky, že jejich invaze proti suverénním státům jsou spravedlivé a žádoucí a přispívají k obraně mezinárodního řádu. Stejné postupy chtějí Američané uplatňovat také na Korejském poloostrově,“ uvedl severokorejský diplomat ve svém čteném vystoupení a dodal, že jeho země je připravena adekvátně reagovat na jakýkoli náznak snahy Spojených států použít sílu.

Jak konstatuje CNN, OSN obchází strach. „Jsme samozřejmě velmi znepokojeni rostoucím napětím na Korejském poloostrově,“ cituje CNN mluvčího OSN Stéphana Dujarrica, který vyzval KLDR, aby se vrátila k diskuzi o odstranění jaderných zbraní. Na včerejší tiskové konferenci byl dále Kim In Ryong vyzván, aby reagoval na slova amerického prezidenta Donalda Trumpa, že by se „měla KLDR chovat lépe“. To ovšem diplomat odmítl a místo toho kritizoval zahraniční politiku USA.

Severní Korea je frustrovaná neúspěšným raketovým testem o víkendu a také tím, že Rada bezpečnosti OSN uspořádá za několik dní setkání k situaci na Korejském poloostrově, kterému bude předsedat americký ministr zahraničí Rex Tillerson. „Pchjongjang v reakci uvedl, že jím zasílané dopisy a podněty na Radu bezpečnosti jsou ignorovány,“ píše CNN.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…