Severočeská obec má strach. Inzerát na "luxusní bydlení" láká Romy

09.05.2013 12:02

Obec Obrnice na Mostecku se obává, že by se mohla stát ghettem na úrovni mosteckého sídliště Chánov nebo litvínovského Janova. Důvodem jsou inzeráty, nabízející „luxusní bydlení“ v soukromém paneláku. Do něj se již prý nastěhovala první romská rodina. V obci přitom již nyní tvoří Romové téměř polovinu obyvatel a sociální smír je prý udržován jen horko těžko.

Severočeská obec má strach. Inzerát na "luxusní bydlení" láká Romy
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Chanovské sídliště

„Je za tím ale spousta práce a ten klid je dost křehký. Může ho narušit jediný problém,“ varuje pro server iDNES.cz starostka Obrnic Drahomíra Miklošová. V panelácích patřících obci jsou prý byty pronajímány vždy jen na měsíc a smlouva je následně prodlužována. Pokud uživatel nezaplatí nájem, o byt přichází.

Na druhou stranu se obec snaží pomoci lidem najít zaměstnání, například přes veřejně prospěšné práce. Stará se rovněž o pořádek a zábavu o děti. Nemůže však ovlivnit dění v domech, které jí nepatří. A právě zde se může rodit potenciální problém.

„Málem jsem spadla ze židle, když jsem se to dověděla,“ říká starostka o zprávě, že v různých charitách nebo přímo v ubytovnách je nabízen byt v místním soukromém paneláku jako „luxusní bydlení“. Ve skutečnosti se přitom jedná o dům, kde není teplo, ani teplá voda. Navíc prý jsou na domě velké dluhy, takže není vyloučeno, že bude od vody odpojen úplně.

Starostka proto nyní obvolává charity a snaží se jim vysvětlit, že slibované „luxusní bydlení“ je iluzí. Přesto se však prý do paneláku již přestěhovala první romská rodina. V obci, kde se soužití většinové a romské populace doposud dařilo úspěšně zvládat, tak hrozí sociální výbuch. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…