Sháněli jsme seznam všech senátorů, co žalují Klause. Takto jsme dopadli

27.02.2013 14:02

Senátní organizační výbor má již dnes odpoledne posoudit návrh žaloby části senátorů na prezidenta Václava Klause pro velezradu kvůli novoroční amnestii. Předseda Senátu Milan Štěch totiž dopoledne přijal návrh 28 senátorů na podání žaloby Ústavnímu soudu. Nikdo ovšem nechce prozradit jména oněch senátorů - prý jsou tajná.

Sháněli jsme seznam všech senátorů, co žalují Klause. Takto jsme dopadli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Senátoři podle všeho již sesbírali celkem 28 podpisů pod návrh žaloby na prezidenta Václava Klause a převzal ji předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Ten pak svolal jednání organizačního výboru již na dnes, a to na 17:00.

Kdo ale vlastně žádá, aby byl prezident Václav Klaus hnán před Ústavní soud kvůli velezradě? To není vůbec snadné zjistit.

„Ano, já jsem ten návrh nyní obdržel, ale protože jednání (výboru) bude uzavřené, tak ta jména senátorů zveřejňovat nemůžu. Mohou to zveřejnit jen oni sami za sebe, což je jejich právo, ale já nemám ověřené, zda to zveřejnit mohu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Milan Štěch s tím, že je třeba se v této věci obrátit na senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD).

Právě Dienstbier totiž patří mezi hlavní propagátory ústavní žaloby na Klause a dokonce ji šel hájit do televizní diskuse Události, komentáře. Kromě něj se pod žalobu podle deníku Práva podepsali například František Bublan (ČSSD), Miroslav Antl (nez.) nebo Alena Gajdůšková (ČSSD). Deník Právo dohromady jmenoval pouze 12 senátorů. Kdo jsou ti ostatní?

To prozatím údajně neví ani senátní tisková tajemnice Pavlína Heřmánková, stejně jako protikorupční aktivista a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček.

„Já jen vím, kolik těch senátorů je. Podle informací, které mám – ale nemám onen dokument, ten má pan Dienstbier a je i na ústavně-právním výboru – tak těch senátorů je v současné době minimálně 27,“ sdělil ParlamentnímListům.cz dopoledne Janeček.

„Zatím ten seznam nemám, nemám ani návrh na to podání. Má to pořád v rukou pan Dienstbier. Ideální bude, když se obrátíte přímo na něj,“ sdělila pak místo jmen ParlamentnímListům.cz Heřmánková.

ParlamentníListy.cz se přímo Dienstbiera optaly, zda může sdělit, kdo ze senátorů konkrétně chce Klause zažalovat a zda by mohl jejich seznam redakci poslat. „Nemohl, protože návrh s podpisy je v kanceláři předsedy Senátu. Seznam nemám,“ napsal pak Dienstbier ParlamentnímListům.cz v SMS zprávě.

Zatím s nimi jednají?

Zda ale v onom seznamu, který má předseda Senátu nyní k dispozici, je skutečně podpisů 28, na to přitom sám Štěch nebyl schopný odvětit. Jen totiž neurčitě ParlamentnímListům.cz řekl: „Těch 28 jmen, to musí být ti, co se tam buď podepsali, anebo s nimi zatím jen jednají.“

On sám ale podle všeho mezi nimi není. Podle něj prý totiž není jisté, jakou má žaloba šanci na úspěch.„Nejsem vnitřně přesvědčený, že zvládneme předložit dostatek důkazů,“ vysvětlil.

Ve svém postoji k žalobě pro velezradu se rozchází i sama ČSSD. Chování Jiřího Dienstbiera třeba nepříjemně překvapilo místopředsedu Senátu Zdeňka Škromacha. Ten Dienstbierovi připomněl, že v ČSSD existovala neformální dohoda, že o postoji k návrhu na žalobu se rozhodne až na středečním zasedání senátorského klubu.

Teď i Škromach...

„Velmi mě překvapuje, že místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier tuto dohodu nerespektuje,“ uvedl v úterý Škromach. Jenže podle informací České televize se pod výzvu už dnes podepsal i on.

Z ostatních sociálních demokratů se jednoznačně proti návrhu obžalovat prezidenta postavil poslanec Vítězslav Jandák. „Já bych to nikdy nepodepsal. Nevím, jestli si kolegové dovedou představit, co to je velezrada,“ řekl Jandák v pořadu Interview ČT.

Senátorům vadí Klausova novoroční amnestie. Podle Dienstbiera se návrh žaloby týká také tzv. eurovalu, který prezident neratifikoval, byť to je jeho povinnost, neboť s ním vyslovily souhlas obě parlamentní komory. Další bod se týká nejmenování soudcem Petra Langera, kdy prezident nerespektoval rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a nenavrhování kandidátů na ústavní soudce. Klause chtějí senátoři žalovat i kvůli dodatkovému protokolu k evropské sociální chartě.

Karel Janeček je navíc i iniciátorem petice proti prezidentově amnestii. Prý ji podpořila řada občanských iniciativ; doposud ji podepsalo 73 tisíc lidí.

Václavu Klausovi končí mandát 7. března, Janeček i Štěch ovšem mají za to, že podání lze stihnout včas.

Organizační výbor posuzuje formální naplnění náležitostí ústavní žaloby. Pokud tyto náležitosti nebudou splněny, může vrátit návrh na podání ústavní žaloby předkladatelům k dopracování. "Pokud budou splněny formální náležitosti návrhu, přijme Organizační výbor stanovisko pro Senát, ve kterém doporučí návrh schválit nebo zamítnout," informovala senátní tajemnice Heřmánková. 

Mimořádná schůze, na níž by Senát rozhodl, zda žalobu Ústavnímu soudu podá, nebo ne, by se mohla podle neoficiálních informací uskutečnit v pondělí.

 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…