Show s tibetskou vlajkou vyděsila i Martina Bursíka. Najednou tam přiběhl Kalousek a chtěl konflikt, líčil

31.03.2016 18:37

Předseda Liberálně-ekologické strany (LES) Martin Bursík ve čtvrteční Kauze dne na Rádiu Impuls promluvil o Číně i předsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Ani čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, ale ani Kalouskovi by se Bursíkova slova zřejmě nelíbila. První totiž utlačuje svůj lid, odpírá svobodu politickým vězňům a drží zemi v plném sevření. Miroslav Kalousek je prý muž, který si přeje vyvolávat konflikty.

Show s tibetskou vlajkou vyděsila i Martina Bursíka. Najednou tam přiběhl Kalousek a chtěl konflikt, líčil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

„Je to krutá totalita a pak se celá debata smrskne na nějaké promítání na Hrad,“ oznámil hned v úvodu host. V roce 2008 byl členem vlády a předkládal návrh k hlasování, pro který hlasovala celá vláda „včetně takových lidí, jako je Petr Nečas. My jsme vyzývali Čínu k tomu, aby zahájila dialog s dalajlámou,“ doplnil na adresu Číny.

Z bytu Bursíkových se prý ale rozhodně nepromítala slova, že „pravda a láska zvítězí“. Když se média zabývají více tímhle nápisem než tím, co se děje v Číně, tak to ukazuje, jak jsou média povrchní. Vždyť je tam minimálně 1 300 lidí vězněno pro své politické názory. Podle Bursíka jich navíc ve skutečnosti bude mnohem více. V obecné rovině má zkrátka za to, že nelze lidská práva zaprodat za obchod s Čínou. Tato země prostě musí projít určitými reformami, musí se změnit. Vždyť si nelze hrát na to, že jde o kapitalistickou zemi, která je ve skutečnosti totalitně řízená.

Protest pro vás zaznamenaly i ParlamentníListy.cz:

Pokud jde o demonstrace za Tibet, pak tu směřující na Hradčanské náměstí prý komplikoval Miroslav Kalousek (TOP 09). Je dobře, že se tábor obhájců lidských práv rozšířil, ale i Kalousek by měl jednat pokojněji při vyjednávání s policisty. „Miroslav Kalousek to hodně komplikoval. My jsme šli klidně vyjednávat s těmi policisty, tak se tam najednou přiřítil Miroslav Kalousek a bylo vidět, že si přeje konflikt... Komunikace s policií byla otřesná. A Kalousek tam prostě volal, že za pět minut prorazíme zátarasy. To je přece v rozporu s konceptem nenásilí.“

Nakonec byl rád, že to dobře dopadlo, na to si to vyříkávat s Miroslavem Kalouskem nebyl čas.

Do nejvyšších pater politiky se prý nijak zvlášť nehrne. Je sice bytostně politický člověk a zajímá se o veřejné dění, ale nemusí za každou cenu někam kandidovat.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…