Shromáždění „Mlčet nehodlám“ varovalo před fašizací společnosti

08.05.2016 17:33

Stovky převážně mladých lidí dorazily dnes odpoledne na pražské náměstí Jiřího z Poděbrad na shromáždění nazvané „Mlčet nehodlám“. Akce, věnované připomínce konce druhé světové války v Evropě a nárůstu antisemitismu a rasismu v Česku, se zúčastnily různé skupiny lidí, příznivci radikální levice i liberální pravice.

Shromáždění „Mlčet nehodlám“ varovalo před fašizací společnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti násilí a fašismu jako reakce na vandalský útok na pražské kavárny

V davu vedle sebe vlály vlajky Strany zelených, České pirátské strany, Izraele, Sýrie, Evropské unie i Česka. Setkání provázené produkcí hudební nezávislé scény zahájila minuta ticha za všechny padlé a trpící v Sýrii. V projevech řečníků zaznívaly obavy z fašizace společnosti, kritika syrského prezidenta Bašára Asada, ale také českých politiků včetně prezidenta Miloše Zemana.

„Je třeba stát na straně lidí prchajících před válkou,“ prohlásila členka předsednictva Strany zelených Monika Horáková, která loni na pražském hlavním nádraží pomáhala se skupinou dobrovolníků uprchlíkům propuštěným z detenčních zařízení. „Množí se útoky z nenávisti, které jsou reakcí na jistě ne snadnou dobu, již prožíváme. Počmárané výlohy a výhrúžky smrtí však situaci jen zhoršují. Nepomohou ani lidem na útěku, ani těm, kteří se příchodu uprchlíků obávají,“ dodala.

Další řečníci v projevech kritizovali například práci policie. Za vyhrocenou atmosféru ve společnosti se omluvil senátor Václav Láska (za Stranu zelených a KDU-ČSL). „Lidé se přestali za nenávist stydět. Můžeme za to my, politici. Dali jsme společnosti ve svých debatách signál, že hrubé jednání je normální,“ prohlásil Láska.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…