Šichtařová: Bombardovali Bělehrad! Tak co Madrid? Brusel se bojí o moc

02.10.2017 11:19

Když ekonomka Markéta Šichtařová viděla, co se děje v Katalánsku, zavzpomínala na sametovou revoluci v Československu z roku 1989, kdy proti bezbranným občanům stáli ozbrojení policisté komunistického režimu a třískali některé své spoluobčany hlava nehlava. Šichtařová si ovšem vzpomněla také na Kosovo.

Šichtařová: Bombardovali Bělehrad! Tak co Madrid? Brusel se bojí o moc
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

V textu uveřejněném na blogu iDnes.cz se ekonomka Markéta Šichtařová vyjádřila k tomu, co se v neděli dělo na severovýchodě Španělska – v Katalánsku. Policie a národní garda vyslaná centrální vládou v Madridu se v Katalánsku pokoušela silou bránit konání referenda o nezávislosti regionu. Stovky lidí byly zraněny. A EU nijak zvlášť nezareagovala. Přitom když měl Západ dojem, že jsou v Srbsku utlačováni kosovští Albánci, zasáhl. V roce 1999 letadla NATO zaútočila na Srbsko, k němuž Kosovo patřilo a podle některých politiků dodnes patří.

Anketa

Je Milan Chovanec dobrý ministr vnitra?

7%
93%
hlasovalo: 5122 lidí

„Evropa má dvojí metr. Kdyby totiž měla metr jeden, muselo by dojít k bombardování Madridu. Proč Madridu, když je od Katalánska tak daleko? Protože Bělehrad byl taky bombardován, byť neleží v Kosovu. Jenomže je snad někdo, kdo by uvěřil, že se přízni Bruselu bude těšit Katalánsko, a ne zbytek Španělska? Vždyť Brusel už dokonce oznámil, že v případě odtržení Katalánska se rozhodně nebude hnát do toho, aby zemi přijal do EU. Všichni vědí, že Brusel se postaví za Madrid, ať vyvine proti Kataláncům jakékoliv násilí. Trestat za vlastní názor, to je to, co Brusel umí,“ píše ekonomka.

Celý článek naleznete zde.

Brusel se podle dámy nechce nechat připravit o moc. Odchod Velké Británie z EU zmenšil pole, na němž bruselští úředníci mohou uplatňovat svou moc. Teď se zdá, že by o tutéž moc mohli přijít i v Katalánsku a to se jim podle Šichtařové ani trochu nelíbí.

V roce 1989 v Československu také komunistická policie zasahovala proti demonstrantům, kteří volali, že mají holé ruce. Skončilo to pádem celého režimu, ale poklidným pádem. Šichtařová ovšem také připomíná, že ve Španělsku může být ještě horko, protože jižní národy Evropy jsou horkokrevné a v určitou chvíli se dostanou do bodu, v němž se nezdráhají sáhnout k násilí. Evropané už s tím mají své zkušenosti. Pamatují si válku na Balkáně, která začala rozpadem Jugoslávie a skončila v roce 1995.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…