Sicílie hadr. Tady se vydlábává veřejný sektor, udeřila Švihlíková

13.12.2012 17:58

Podle ekonomky Ilony Švihlíkové je hospodářská politika českého státu zcela špatná. Navíc je prý vláda, ne však celá politická scéna, plná gaunerů. Svědčí o tom propojení ekonomického a politického sektoru.

Sicílie hadr. Tady se vydlábává veřejný sektor, udeřila Švihlíková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilona Švihlíková v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo.

„To, co mi tady dlouhodobě chybí, je vize, z čeho bude Česká republika žít,“ uvedla v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu ekonomka Ilona Švihlíková. Podle ní je totiž zcela špatná hodpodářská politika státu. „Je zúžena na velmi stupidní finanční konsolidaci,“ míní.

Úspory samy o sobě schvaluje, ne však v podobě, v jaké se provádí. „Je absurdní hledat úspory tam, kde nejsou, a nehledat je tam, kde jsou. A to je přesně to, co se děje,“ prohlásila ekonomka. „Vidím položku, která je velká: ha, penze!“ dala příklad, jak to podle ní chodí.

Navíc odmítá, že by nebyly peníze. „Zdroje jsou a je jich obrovské množství. Je tu ale globální infrastruktura, která umožňuje, aby ty zdroje odtékaly do míst, do kterých se stát nemůže nebo nechce dostat,“ myslí si Švihlíková. „Peněz je obrovské množství, ale koncentrují se do rukou několika skupin,“ dodala.

Následně se pustila i do kritiky odhadů ekonomického růstu podle ministerstva financí. „Ministerstvo financí učinilo druhý pokus zapsat se do Guinessovy knihy omylů,“ řekla v nadsázce. „Vláda si neuvědomuje nebo uvědomit nechce, že hospodářská politika má dopad na ekonomiku země,“ nechápe Švihlíková. Navíc zde prý není dlouhodobá víze ani kvalitní odhad budoucího scénáře.

Na letošní pražské demonstraci 17. listopadu hovořila o gaunerech v politice. „Mně to nepřijde vůbec jako tvrdá slova, když se podíváte na to, co se v této zemi děje,“ míní. „Podívejte se, co se děje s ekonomikou, podívejte, jak vypadá v naší zemí korupce. A hlavně se podívejte, jak se zde propojuje ekonomická a politická scéna,“ dodala.

Na obraně to bylo jako na Sicílii

To je podle ní nejhorší. Označila to jako „vydlabávání veřejného sektoru“. „Tohle není normální situace, to je tak Sicílie hadr,“ dodala pak na adresu ministerstva obrany za Alexandra Vondry.

Vzápětí však dodala, že ne všichni jsou gauneři. „Já jsem mluvila o vládě, ne o všech,“ potvrdila svůj příklon spíše k levici.

Na příští rok Švihlíková neočekává žádný pozitivní obrat. Podle ní ani v tzv. daňovém balíčku není nic, co by to nasvědčovalo. Navíc očekává zpomalení exportu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…