Šídlo glosuje vztah Česka a EU: Máte už taky Čechů plné zuby?

05.02.2012 23:11

Ve svých tradičních glosách tepe komentátor Jindřich Šídlo aktuální politické problémy. Pro tentokrát hodnotí vztah EU a Česka. Šídlo uveřejnil fiktivní dopis, v němž se EU naší zemi omlouvá, že dosud plně nedocenila genialitu ministra školství Josefa Dobeše (VV) a požadovala po něm informace o tom, do jakých českých projektů půjdou společné evropské peníze. V dopise se představitelé EU omlouvají i premiéru Petru Nečasovi za to, že nepochopili jeho osvícený postoj k fiskální unii.

Šídlo glosuje vztah Česka a EU: Máte už taky Čechů plné zuby?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Komentátor Jindřich Šídlo uveřejnil na serveru Hospodářských novin (HN) fiktivní dopis, v němž se představitelé EU omlouvají českým občanům, ale především premiérovi Petru Nečasovi (ODS) a ministrovi školství Josefu Dobešovi (VV). Za co? Za to, že po ministrovi požadovali, aby doložil, kde v Česku končí evropské peníze. Dokonce si dovolují ho kritizovat za projekty, kde podstatná část společných peněz EU končí v rukou reklamních agentur. Konkrétně jde o projekty OKNO a SPORT.

„Uvědomujeme si, jak pobuřující byla zejména následující pasáž hodnocení projektů OKNO a SPORT, na něž jste žádali pouhou miliardu korun, jakkoliv jsme si vědomi, že by Vaše úřady byly schopny utratit jakoukoliv libovolně vyšší částku: "Neexistuje žádný finanční plán projektu, který by umožnil řádné posouzení výdajů. Největší část rozpočtu, 53 procent, je plánována na analýzy, podklady a televizní spoty, což je prostě nepřijatelné. Příjemci peněz mají být konkrétní lidé, ne mediální společnosti." Tuto arogantní odpověď, vycházející pouze z neomluvitelné neznalosti české reality, jsme připraveni okamžitě napravit,“ paroduje EU Šídlo.

Sám mám málo

V osobě premiéra Nečase pak prý EU nedokázala docenit jeho jasnozřivost, se kterou odmítá podepsat pakt o fiskální unii EU a prohlašuje, že o tak zásadních krocích by měli rozhodnout čeští občané v celonárodním referendu.

„Naprosto souhlasíme s Vašimi navrženými otázkami "Taky si myslíte, že bychom neměli nikomu nic půjčovat, protože sami máme málo?", stejně jako "Souhlasíte, aby Česko navždy zůstalo čistým příjemcem z fondů EU?". Považujeme však za nutné Vás upozornit, že mezi členskými státy sílí názor formulovatelný do plebiscitní otázky: "Máte už taky Čechů plné zuby?,“ uzavírá glosu komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…