Šídlo jásá nad schválenou smlouvou s Američany: Babiš nás neprodá na Východ

01.07.2023 19:58 | Komentář

MONITORING SÍTÍ Komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo se rozepsal o jednání Poslanecké sněmovny o smlouvě DCA o případném pobytu amerických vojsk v Česku. Podle jeho slov prošla v úterý ve Sněmovně prvním čtením neuvěřitelně hladce. „My pamětníci epických bojů o radar se cítíme skoro podvedeni,“ poznamenal.

Šídlo jásá nad schválenou smlouvou s Američany: Babiš nás neprodá na Východ
Foto: Repro Youtube
Popisek: Komentátor SeznamZpráv, Jindřich Šídlo

„Copak tohle je nějaká pořádná bitka o smlouvu, která by měla – podle kritiků – být zhruba na úrovni zvacího dopisu z roku 1968? Kde je autobus Nezákladňák? Kde je idealistická koalice naivních pacifistů a za věčný mír bojujících celebrit? Co dělala ruská propagandistická mašinerie?“ chrlí otázky ve svém komentáři Jindřich Šídlo.

„Doba se změnila. Zatímco před patnácti lety nasál tehdejší předseda ČSSD vítr průzkumů a postavil se do čela odboje proti Američanům okupujícím Příbramsko, Andrej Babiš si to spočítal jinak. A i když můžeme mít o jeho motivech různé pochybnosti, nechť je řečeno: spočítal to mnohem zodpovědněji, klidně řekněme ‚státotvorně‘,“ poznamenal Šídlo a připomněl, že hlasy ANO jsou pro tuto smlouvu mimořádně důležité.

„Babišovo hnutí nebylo v úplně jednoduché situaci. Část jeho voličů, o které Babiš permanentně bojuje s Okamurou, se cítila podvedena, což se mnoho poslanců ANO dozvědělo ze svých e-mailových schránek,“ dodává Šídlo. 

„Smlouva DCA rozdělila opozici na prokremelské poskoky a stranu, kterou sice můžete považovat za populistickou a poněkud obtížně odhadnutelnou, s níž ale sdílíte aspoň některé základní hodnoty: třeba loajalitu k vlastní zemi a jejím spojeneckým závazkům. A proto také ANO pro smlouvu hlasovalo. Na rozdíl od Okamury jeho racionálnější politici vědí, že mohou už zase brzy vládnout a že se jim tenhle risk vyplatí. Někteří nespokojení voliči se sice mohou přemístit do tábora CSKA Moskva, pro jiné je to ale zase důkaz, že nás ANO po případném návratu k moci nehodlá rovnou prodat na Východ,“ podotkl také komentátor. 

Závěrem pak konstatuje, že o smlouvě DCA se bude ještě ve Sněmovně definitivně hlasovat. „ANO nejspíš předvede několik znepokojených figur, obviní vládu ze ‚špatné komunikace‘, bude zcela bezpodmínečně trvat na nějakém méně významném ústupku a nakonec dokument většinově podpoří, protože koneckonců stejnou smlouvu má s Washingtonem i Orbánovo Maďarsko. A radši to zopakujme ještě jednou: automaticky to neznamená, že se na Mošnově a v Libavé začnou od října stavět americké základny. Toho se možná dočkáme někdy v budoucnosti,“ zakončil Šídlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Že by dělal čest svému jménu?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegusta , 01.07.2023 20:10:59
Umí jenom bodat, ale bez rozmyslu.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…