Síkela: Plyn teče a máme zásoby. Chystáme toto

27.04.2022 12:32 | Ze sítí

Ruský plynárenský gigant Gazprom se rozhodl zastavit dodávky plynu do Polska a do Bulharska. A na české politické scéně to začalo vřít.

Síkela: Plyn teče a máme zásoby. Chystáme toto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Ruský Gazprom se rozhodl zastavit plyn tekoucí do Polska a Bulharska. Premiér Petr Fiala (ODS) na tento krok reagoval prohlášením, že se Česko musí co nejrychleji zbavit energetické závislosti na Rusku, neboť není přijatelné nechat se vydírat válečným agresorem, který rozpoutal válku proti Ukrajině.

„Ruská federace se rozhodla zastavit dodávky plynu do Polska. Ze strany Ruska tak dochází k dalšímu vyhrocování situace a porušování platných smluv. Je to další důkaz toho, že se musíme postupně zbavit závislosti na ruských fosilních palivech,“ zdůraznil Fiala.

Rusko vypíná plyn

Ministr průmyslu a obchodu za STAN Jozef Síkela oznámil, že dodávky plynu do Česka jsou stabilní.

„Současné dodávky plynu do České republiky jsou stabilní, nepozorujeme žádné výpadky. V tuzemských zásobnících je k dnešku přibližně 900 milionů metrů krychlových zemního plynu, od 1. dubna tedy jeho množství narostlo o více než 90 procent.“ oznámil člen vlády na Twitteru.

Rusko vypíná plyn

Ale tím zdaleka neskončil. Zdůraznil, že EU musí v nákupu zemního plynu postupovat jednotně a tím také dosáhnout lepších podmínek pro celou EU. Teprve poté se má množství surovin rozdělit mezi jednotlivé členské státy. Vedle toho je podle Síkely třeba propojit EU novými infrastrukturními projekty pro přenos surovin.

Jako předsednická země EU se na toto vše hodlá Česko ve druhé polovině roku 2022 zaměřit.

Síkela to považuje za nezbytné už proto, že je jasné, že Rusko využívá své energetické bohatství jako nástroj k vydírání ostatních států.

Rusko vypíná plyn

 „Je očividné, že Rusko využívá energetiku jako zbraň. Závislost některých států EU na jeho surovinách nás dělá vydíratelnými a omezuje akceschopnost pomoci Ukrajině. Během své včerejší návštěvy Bruselu jsem na jednáních se zástupci EK viděl jasné odhodlání se této závislosti zbavit,“ zdůraznil Síkela.

Rusko vypíná plyn

Europoslanec Jiří Pospíšil Polsku zatleskal.

„Polsko nepřistoupilo na vyděračské požadavky Putina, a tak jim Rusko stoplo dodávky plynu. Za mě palec hore pro Poláky!“ zdůraznil.

Rusko vyplo plyn.

„Polsko bude od středy bez ruského plynu. Další krok k přetrhání vazeb s Evropou. Závislosti na ruském plynu se musíme zbavit co nejdříve. Se zemí, které vládne vyšinutý diktátor, nemůžeme počítat,“ přidal se lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Polsko vypíná plyn

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…