Šikula z ANO, kterého už od nás znáte, se rozhodl odstoupit

14.04.2017 16:59

Člen představenstva společnosti Jihočeské nemocnice Petr Novák (ANO) se rozhodl rezignovat k 30. dubnu na svou funkci. Píše to server Lidovky.cz.

Šikula z ANO, kterého už od nás znáte, se rozhodl odstoupit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Právě spor kolem odměn představitelům společnosti Jihočeské nemocnice stál za rozpadem krajské koalice a pádem hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD). Sice šlo především o odměny pro předsedu představenstva Martina Bláhu, jak se však nyní ukázalo, a upozornil na to server Neovlivní.cz, Novák si měl přijít zhruba na stejnou částku jako Bláha. Ten pobíral 7,2 milionu korun ročně.

Původní text ZDE.

Tomu se však Novák brání. „Mimořádnou ani roční odměnu jsem nikdy nedostal, nedostanu a ze sedmi milionů je základní plat pouhou jednou třetinou,“ řekl serveru ParlamentníListy.cz.

A i kvůli financím tento předseda organizace Tábor za hnutí ANO odešel podle svých slov z představenstva. „Rozhodl jsem se tak poté, co vyšlo najevo, že zástupci některých politických stran si v těchto orgánech za poslední roky vydělali desítky milionů korun,“ uvedl. Slovem „pouhou“ má politik hnutí ANO na mysli částku přibližně 2 428 840 korun. (Psali jsme ZDE.)

Novák byl členem osmi představenstev nemocnic teprve od začátku tohoto roku, na stanovování pravidel pro odměny se tedy nepodílel. „Za dobu od začátku roku jsem dostal dvě mzdy. Ano, i ty jsou velmi vysoké. I proto jsem po obdržení prvního platu, což bylo lehce přes 200 tisíc korun čistého, kontaktoval krajskou předsedkyni Radku Maxovou,“ řekl Novák ParlamentnímListům.cz. 

Maxová pak v pondělním pořadu Události, komentáře čelila dotazu dnes již bývalého hejtmana Zimoly na nákup mercedesu ze strany Petra Nováka. „Jehož jedním z prvních kroků bylo, že si objednal mercedes na nemocniční náklady,“ konstatoval v přímém přenosu Zimola (ČSSD). Maxová oponovala, že „Petr Novák má ojetý mercedes, dva roky starý. Takže myslím si, že nám není příslušno se uchylovat k takto laciným argumentům.“ Jenže ParlamentníListy.cz mají přesné specifikace vozu. Ty rozhodně neukazují, že by šlo o nějakou „starou ojetinu“, jak naznačila poslankyně. Lokální politik Novák si nechal pořídit vůz Mercedes-Benz CLS 350 CDI 4M/AMG. Jeho výbava obsahuje bezklíčkové ovládání, pohon 4 x 4, satelitní navigaci, kožené potahy, automatické parkování, funkci stabilizace podvozku, indikátor parkování a řadu dalších vymožeností. Automatická převodovka je samozřejmostí.

Ani tím pátrání kolem Petra Nováka neskončilo. Jak nám sdělilo hned několik konkrétních zdrojů, Novák údajně v minulosti používal titul inženýra, aniž na to měl právo. K nalezení u jeho jména byl titul ing. rovněž na stránkách ANO. Podle zástupce hnutí Vladimíra Vořechovského šlo ale o chybu. „Titul se musel na stránky dostat nějakým nedopatřením, patrně omylem copywritera. Pan Novák totiž nikdy a nikde o titulu nemluvil ani ho neuváděl,“ uvedl Vořechovský. Někteří z těch, kdo se nám ozvali, však vidí situaci jinak. „Kde začít...? Petr Novák několik let lhal o svém vzdělání, když neoprávněně používal titul inženýra. Ten uváděl minimálně od roku 2014, nyní postupně maže svou internetovou stopu, aby bylo možné dohledat co možná nejméně informací z jeho minulosti. Zcela zrušil i svůj facebookový profil,“ řekl náš zdroj. Další dva jeho slova potvrdily. Pravdou zůstává, že jiný důkaz o údajném studiu VŠ není dohledatelný.

Jenomže to není vše. Naší redakci se totiž podařilo získat čestné prohlášení, které Novák vyplnil před vstupem do jihočeského zdravotnického holdingu. V něm se vyskytuje i kolonka, kde Novák uvedl, že mezi lety 2003 a 2013 působil na pozici „ředitele“ LIDL Česká republika. Dodejme, že v roce 2003 bylo Novákovi kolem dvaceti let a měl zřejmě jen pár týdnů po ukončení střední školy. Také proto ParlamentníListy.cz oslovily LIDL, aby zjistily, zdali Novák deset let opravdu řediteloval. A výsledek? Petr Novák pro LIDL ČR skutečně pracoval. Ovšem ne jako ředitel. Byl „vedoucím prodejny“, jak nám potvrdila tisková mluvčí LIDLU Zuzana Holá. Později byl Novák vedoucím regionálním.

Konec? Ještě ne. Petr Novák, aniž k tomu má potřebné vzdělání, totiž zastupuje i další významnou, byť regionální společnost. Jde o Teplárnu Tábor, jejíž základní kapitál činí 160 106 000 korun. Novák zde sedí na pozici člena představenstva od 28. ledna 2015. „Do teplárny byl pan Novák jmenován – nominován hnutím ANO 2011 a následně schválen zastupitelstvem města. Byla to záležitost politické dohody stran táborské koalice. Máte pravdu, energetické zkušenosti neměl,“ řekl naší redakci starosta Tábora Jiří Fišer s tím, že manažerské dovednosti byly. A co Novákovy odměny? Zadarmo to nejspíše nedělá. „Teplárna není vlastněna majoritně městem, já sám tyto údaje neznám,“ dodal starosta.

„Smlouvy členů představenstva i dozorčí rady schválila valná hromada včetně způsobu odměňování a mně nepřísluší mimo valnou hromadu cokoliv zveřejňovat. Veřejně dostupné informace jsou obsahem výročních zpráv,“ přiblížil ParlamentnímListům.cz dění v teplárně její ředitel Tomáš Paur. Své peníze nakonec Petr Novák odhalil sám. „11 247/měsíc a 113 104 schválená roční odměna valnou hromadou za 2015,“ napsal s tím, že „o odměně za rok 2016 bude rozhodovat valná hromada společnosti v květnu nebo červnu 2017“. Z teplárny tak Novák získává necelého čtvrt milionu ročně.

 

reklama

autor: vef

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…