Síla. Novináři? Spíše aktivisté. Znalec promluvil o tom, jak to chodí

17.04.2019 22:29

Na pravdě už nezáleží. Facebook stvořil výbušnou směs. Tento názor zastává mediální teoretik, profesor Jan Jirák, který byl hostem Pavla Štrunce na serveru Info.cz. Zároveň také poznamenal, že aktivisté ničí novinařinu.

Síla. Novináři? Spíše aktivisté. Znalec promluvil o tom, jak to chodí
Foto: FSV UK
Popisek: prof. Jan Jirák

„Pokud fake news vůbec existují, tak jsou užitečné k tomu, že nás vrací k myšlence, že je na zpravodajství něco pravdivého,“ vyjádřil se úvodem profesor Jirák. „Jedna věc je, že existují zprávy, které jsou nepravdivé, a dá se to prokázat, a pak jsou zprávy, které někdo označí za fake news. To samotné slovo se stalo symbolem nějakého propagandistického boje. Měli bychom se od toho boje odpoutat,“ dodal.

Anketa

Je dobře, že Jaromír Jágr jede se Zemanem do Číny?

hlasovalo: 8510 lidí

„Novinářská obec by měla s tím pojmem nakládat daleko opatrněji. Střetává se tam několik věcí. Za fake news bývají označované jednak skutečně nepravdivé zprávy, jednak zprávy, které jsou možná pravdivé, možná nepravdivé, ale jsou manipulativní, ale pak tak bývají označovány i zprávy, které jsou někomu nepohodlné. A tuto třetí část bychom měli umět vyloučit,“ poznamenal.

Video najdete ZDE.

„Novinařina se čím dál víc potápí do něčeho, čemu se říká politický boj, stává se jeho součástí,“ míní. „Mně se zdá, že novináři mají tendenci stát se jednou z těch stran a nechtějí vidět ty druhé. V demokratických poměrech se pojí s žurnalistikou označení nezávislá, což je i myšlenkově nezávislá,“ vysvětloval. V Česku pak podle něj nezávislé žurnalistiky existuje velmi málo. „Novinářství je čím dál víc buď skrytě, nebo otevřeně aktivistické,“ dodal.

„Některé typy sociálních sítí přinesly obrovský vpád amatérů do novinářské činnosti. Přibývá lidí, kteří mohou produktovat obsahy, které vypadají jako zprávy nebo jako komentáře, ale přitom jsou to plody vyloženě amatérské. Vinou sociálních sítí ubyly až 4/5 zahraničních zpravodajů, když se zprávy stahují z Twitteru... Jestli se dá něco říct o internetu, tak novinářům bere práci, obživu a bere jistotu, co je vlastně kvalitním obsahem jejich povolání, které je koneckonců pro státy, jako jsme my, velmi důležité,“ sdělil. 

A má být šíření fake news trestné? „Mohou existovat důsledky šíření fake news, které by měly být trestné. Zásahy proti fake news ale obsahují prvky zásahů proti svobodě projevu, i když se to špatně poslouchá,“ dodal profesor Jirák. Následně vyjádřil obavy, že vyrůstá generace, která nebude schopna kompromisu, protože v sociálním prostředí se nesetkává s alternativními či protichůdnými názory. 

V závěru se pak profesor Jirák vyjádřil k Ladislavu Jaklovi, bývalému šéfovi politického odboru exprezidenta Václava Klause, jenž se dostal do Rady ČT. „S jeho názory příliš nesouhlasím, ale vím, že je to člověk, který se médiím dlouhodobě věnuje. A nedomnívám se, že jeho přítomnost v radě je o něco horší než přítomnost jiných,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…