Silné. Doktor Macek obvinil národní banku z vlastizrady

11.11.2013 9:54

Vlastizrada. Tak bývalý politik ODS doktor Miroslav Macek označuje rozhodnutí České národní banky (ČNB) přikročit k měnové intervenci v podobě prodeje české koruny na měnových trzích s cílem chránit český export. Koruna kvůli tomu oslabí a ještě před Vánocemi tak dojde ke zdražování. Kritiků tohoto kroku napříč politickým spektrem se najde hned několik.

Silné. Doktor Macek obvinil národní banku z vlastizrady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek s manželkou Petrou

"Nemohu se zbavit přesvědčení, že poslední intervenční rozhodnutí ČNB by se svými důsledky dalo kvalifikovat jako vlastizrada. Což si dozajista nebudou myslet ti jedinci, kteří to věděli předem a řádně se napakovali, a pár exportérů," napsal doktor Miroslav Macek na svůj web, kde glosuje politické i společenské dění.

Stejně jako někteří další kritikové tohoto kroku se obává, že zamýšlené důsledky se nesetkají s očekáváním. "Příznivé efekty tohoto rozhodnutí, o nichž nás budou přesvědčovat centrální bankéři, jaksi nebudou. Vsaďte se!" napsal Macek.

Kritika zleva i zprava

Podobně reagoval na informaci o této měnové politice ČNB také poslanec Jiří Dolejš (KSČM). "Obávám se, že tahle hra na měnovou suverenitu je poněkud nereálná a jde spíš o měnové obchody než o národní hospodářství. Verbální razance komentáře guvernéra ČNB Miroslava Singera navozuje psychologický efekt na trhu, ten je ale ještě více platonický než samotné přímé měnové intervence," napsal politik ve svém vyjádření.

Shoduje se tak s názorem dalšího levicového politika Jaroslava Foldyny (ČSSD). Ten se svým příznivcům v neděli omluvil za to, že se musí účastnit jednání ústředního výkonného výboru strany, místo aby před budovou banky protestoval. "Jsme na jednání mimořádného ÚVV ČSSD, místo abychom demonstrovali před ČNB o tom, že před Vánocemi svojí intervencí 'obrala' občany, kteří platí za diletantské řízení tohoto státu Kalouskem a spol. Omlouvám se," napsal poslanec na svůj Facebook.

Za chybný a riskantní krok považuje zahájení devizových intervencí Českou národní bankou i bývalý prezident Václav Klaus. Intervence mají podle něj "velmi sporné efekty, ale velmi nesporné náklady", mezi které patří zdražení dovozu a tlak na domácí cenovou hladinu. ČNB navíc zůstává obětí módní, ale zcela mylné doktríny cílování inflace, uvedl Klaus v tiskové zprávě.

Co přesně napsal doktor Macek:

Nemohu se zbavit přesvědčení, že poslední intervenční rozhodnutí ČNB by se svými důsledky dalo kvalifikovat jako vlastizrada. Což si dozajista nebudou myslet ti jedinci, kteří to věděli předem a řádně se napakovali, a pár exportérů. Příznivé efekty tohoto rozhodnutí, o nichž nás budou přesvědčovat centrální bankéři, jaksi nebudou. Vsaďte se!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …