Silné varování po kauze „ruské rakety v Polsku“. Štefec varuje politiky, kteří se nechali „strhnout“

18.11.2022 16:45 | Ze sítí

Zbrojní analytik Jaroslav Štefec rozebral ve svém nejnovějším statusu na sociální síti, co se vlastně podle něj stalo v Polsku a jaké je poselství daných událostí. „U Kyjeva se prostě nebojuje ani za Berlín, ani za Paříž, ani za Varšavu. A už vůbec ne za Prahu. Čím dříve si to naši slavní ‚politici‘ uvědomí, tím lépe. Protože na tom do značné míry závisí naše budoucí existence,“ poznamenal mimo jiné.

Silné varování po kauze „ruské rakety v Polsku“. Štefec varuje politiky, kteří se nechali „strhnout“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Štefec

„Shrňme si dosud známá fakta. Raketa 5V55, vyrobená někdy v 80. letech minulého století v bývalém SSSR (odtud tvrzení o „ruské“ raketě), s maximálním dosahem 45 kilometrů, s bojovou hlavicí tvořenou cca 135 kg trhaviny a ocelových fragmentů, u níž byl úmyslně vypnut režim automatického zajištění v případě minutí cíle, aby explodovala po nárazu na zem, vedená po téměř celou dráhu letu povely pozemního řídicího radiolokátoru, spadla v Polsku nedaleko vesnice Przewodów, cca 6 km od ukrajinských hranic. Exploze po dopadu rakety zabila dva polské rolníky, zničila jejich traktor a připojený valník a vytvořila několikametrový dopadový kráter. Polská protivzdušná obrana a obsluhy amerických systémů Patriot ve výzbroji polské armády zřejmě pokojně spaly, protože žádné ukrajinské cíle až do hloubky 40 km od polských hranic nebyly v té době ruskými střelami napadeny,“ poznamenal Štefec.

„Ukrajinská propagandistická mašinerie se okamžitě rozjela na plné obrátky. Viníkem bylo samozřejmě Rusko, protože šlo o ‚ruskou‘ raketu. Český mainstream a ‚veřejnoprávní‘ média okamžitě začaly spekulovat o důsledcích, psalo se a hovořilo o aktivaci článku 4 i 5 Severoatlantické smlouvy. Kompletní spektákl české politické spodiny – Černochová, Němcová, Lipavský, Jiří Pospíšil, Zdechovský, Pekarová Adamová a další – snaživě převzal Kyjevem vygenerované schéma události a začal se předhánět ve vyhrožování Rusku,“ dodal Štefec.

Stejně tak se vyjádřil také premiér Petr Fiala (ODS). I on zatím vyčkává na potvrzení zpráv.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ujistil české občany, že nebezpečí naší zemi nehrozí, přesto plného bezpečí bude dosaženo až poté, co Ruska odejde z Ukrajiny, uvedl. Rusko podle něho o mír nestojí, „chce válčit, ničit a vraždit“.

České republice nic podobného nejspíše nehrozí, zcela bezpečně se ovšem budeme moci cítit teprve tehdy, až se Rusko stáhne z Ukrajiny.
Stojíme za Ukrajinou.
Stojíme za Polskem.

— Vít Rakušan (@Vit_Rakusan) November 15, 2022

Odpověd států @NATO bude tvrdá a nekompromisní. Vražda civilního obyvatelstva v Polsku nezůstane bez odpovědi.
Jsme s Vámi #polsko ?? Modlím se za oběti a jejich rodiny ?? pic.twitter.com/h5OogRYa0z

— Tomáš Zdechovský (@TomasZdechovsky) November 15, 2022

„Všechno jelo jako po másle. Nechybělo ani prohlášení ‚vysokého představitele tajných služeb USA‘, že raketa, která dopadla v Polsku, byla bez jakékoliv pochybnosti ruská. Vše ukazovalo na pečlivě připravenou propagandistickou akci, provedenou pod krytím masivního ruského útoku střelami Kalibr a drony na infrastrukturální cíle na území Ukrajiny. Ukrajinští oligarchové se už už těšili na další bianco šeky od USA a EU, k zahození určitě nebude ani pověstná třešnička na dortu ve formě výrazného omezení rostoucího tlaku na Kyjev ze strany významných členů Unie, aby se spíše než válečnému šílenství věnoval raději diplomatickému úsilí o řešení konfliktu, jakmile bude Rusko obviněno z útoku na člena NATO a EU,“ zmínil s tím, že nečekaně z USA přišla studená sprcha.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí
„Na jejím počátku bylo prohlášení prezidenta Bidena, že k jednoznačnému obvinění Ruska není dostatek informací, doplněné o sdělení, že raketa zcela nepochybně neletěla z ruského ani z Rusy ovládaného území. Bezprostředně poté se ‚tři vysocí příslušníci americké administrativy‘ vyjádřili v tom smyslu, že raketa byla sice ruská, ale veškeré informace o trajektorii, které jsou k dispozici a byly předány i polské (nikoliv ukrajinské) straně, ukazují na její start z území Ukrajiny. Polsko, zřejmě pod dojmem tohoto prohlášení, provedlo až neskutečně rychlé ohledání místa výbuchu a našlo nejen ony výše zmíněné ocelové ‚broky‘, ale i části rakety, které ji jednoznačně identifikovaly. A, což je v poslední době velmi neobvyklé, získané poznatky obratem zveřejnilo. Slibně rozjetá další etapa protiruské kampaně najednou zůstala viset ve vzduchoprázdnu a vidle do dobře promazaného soukolí nevhodil nikdo jiný než její protagonista – USA,“ dodal Štefec.

„Zklidňující rétoriku USA vzápětí převzali i vrcholoví představitelé dalších států – Německa, Turecka, Francie a dokonce i Británie. A ačkoliv slibně rozjetá nová vlna protiruské hysterie pod vlivem střízlivých prohlášení z USA zvolna ustupuje, česká polická scéna bohužel nezůstává ani poté, co se původní tragédie ukázala být spíš podřadnou fraškou, nic dlužna své pověsti evropských kašpárků. Hrdinně hájí tezi o ‚ruských raketách v Polsku‘ a ‚ruské vině‘ i poté, kdy už, zřejmě pod vlivem svých amerických sponzorů, začal od velkohubé rétoriky, arogantních požadavků a příkazů tu polské vládě, tu NATO, EU, nebo G20, a popírání ukrajinského podílu na tragédii v Polsku ustupovat i její protagonista a režisér, Vladimír Zelenskyj,“ podotkl dále Štefec.

„Bez ohledu na potlesk českých politiků a nadšené hýkání lidí, kteří omdlívají při pohledu na krev a představují si válku jako počítačovou hru nebo airsoftovou střílečku, nad záběry Ukrajinců a Rusů, surově umírajících před objektivy kamer dronů, mobilních telefonů a přímých účastníků bojů, se zdá, že proválečná euforie, vyvolaná masivní propagandou a tvrdou cenzurou objektivních informací o skutečné situaci a důvodech konfliktu, začíná pod stále viditelnějšími obrysy reality těžce a nevratně vyprchávat. Morální facka prezidentu Zelenskému, kterou dostal za prokazatelnou provokaci, jež stála život dva polské občany, určitě bude mít podstatně větší dohru, než by se mohlo zdát běžnému pozorovateli, neznalému pozadí aktuálních dějů. Nejen evropské státy, ale i USA už začínají být unavené z komandování, neustálých příkazů a povýšeneckých požadavků na dodávky zbraní a transfery peněz z ukrajinské strany. U Kyjeva se prostě nebojuje ani za Berlín, ani za Paříž, ani za Varšavu. A už vůbec ne za Prahu. Čím dříve si to naši slavní ‚politici‘ uvědomí, tím lépe. Protože na tom do značné míry závisí naše budoucí existence,“ zakončil Jaroslav Štefec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Díka, ale tohle, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 18.11.2022 17:15:35
.... je házení perel sviním. Tohle vládní lopaty nejsou schopny pochopit.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…