Singer přiznal chyby v souvislosti s oslabením koruny. Řekl, co ČNB podcenila

29.08.2014 17:24

Šéf České národní banky Miroslav Singer míní, že ČNB v souvislosti s loňskou devizovou intervencí a oslabením koruny udělala dvě chyby. Jednak prý podcenila společenskou atmosféru, jednak nedostatečně komunikovala s veřejností. A prezident Miloš Zeman má prý absurdní představy.

Singer přiznal chyby v souvislosti s oslabením koruny. Řekl, co ČNB podcenila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Víceguvernér ČNB Miroslav Singer

Loni podle Singera vládla ve společnosti totální nevíra ve státní instituce a tu ČNB prý podcenila. No a my jsme si mysleli, že už jsme to všechno dopředu odvysvětlili. Ale nikdo nás tady doma neposlouchal, a když už poslouchal, tak nevěřil, že to může nastat,“ vysvětloval guvernér České národní banky v rozhovoru pro Echo24.cz.

Špatná byla údajně i komunikace s veřejností, na čemž ČNB podle Singera zapracovala a slyší za to i slova chvály. „Například po měnovém zasedání máme vždycky připravený text, není to jen prezentace, kterou si pak každý novinář mohl vyložit, jak chtěl. Na web jsme přihodili blog, což snad dělá radost internetovým médiím. Snažíme se být pohotovější i navenek. Někdo mně říkal, že jsme se ve vysvětlování svojí politiky hodně zlepšili,“ uvedl Singer.

Zeman má absurdní představy

Prezident Miloš Zeman obvinil Českou národní banku z toho, že oslabením koruny chce oddálit vstup Česka do eurozóny a zachovat si tak svoje pravomoci, které by jinak přešly na Evropskou centrální banku. Šéf ČNB jeho slova rezolutně odmítl.

„Bože, bože, bože… Sám za sebe můžu říct, že končím v létě 2016. A do té doby členy eurozóny fakt nebudeme, to se stihnout nedá. Takže v mém případě to jsou evidentně úplně absurdní představy. Tato vláda má v programu, že během svého mandátu nechce přijímat euro. Vláda by v přechodném období před přijetím eura musela být ochotna sahat do výdajů. To jakmile ministři financí zjistí, ztrácejí zájem. Tak o čem se tu bavíme?“ podivoval se. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…