Skandál ve Švédsku: Škrtaly se odkazy na křesťanství ve vánoční koledě

23.12.2016 17:19

S rostoucím počtem muslimů ve Švédsku dochází k těžko pochopitelným krokům místních úřadů. Švédský deník Fria Tider píše o případu pastora, který musel při oslavách svátku sv. Lucie vynechat slova koledy, jež odkazovala na křesťanství.

Skandál ve Švédsku: Škrtaly se odkazy na křesťanství ve vánoční koledě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Interiér kostela sv. Anny na pražském Žižkově

Den sv. Lucie spadá ve Švédsku každoročně na 13. prosince a lidé si v rámci oslav připomínají mučednici sv. Lucii, která byla pro svoji víru pronásledována v době panování římského císaře Diokleciána. Ve Švédsku patří tento stávek mezi hlavní křesťanské svátky a děti i dospělí mu přikládají značný význam. V jihošvédském městě Åmål, které leží asi 100 km od Göteborgu, však letos na tradičních oslavách ulpěl temný stín.

Jak píše deník Fria Tider, místní pastor Peter Landälv byl vedením školy přinucen, aby před společným zpěvem v kostele společně se školáky vynechal některé pasáže, které „příliš“ odkazovaly na křesťanský základ tohoto svátku. Aby se tak mohli zpívání účastnit i žáci „jiného náboženství a národnosti“. Konkrétně se zákrok politicky korektních úředníků týkal oblíbené koledy „Rozsviťte tisíce vánočních světel“. Vedení školy se k celému případu odmítlo vyjádřit, ale na Facebooku švédského deníku se kolem celé události rozhořela emotivní diskuze.

Někteří účastníci diskuze tvrdili, že deník přehání a nic takového se nestalo a deník si vše vymyslel v honbě za senzací. Levicoví aktivisté nicméně připustili, že byl pozměněn verš „Ty hvězdo z Betléma“ na „Ty hvězdo nás všech“. Pastor Landälv si však trvá na tom, že jeho verze příběhu je pravdivá a deník Fria Tider si nic nevymyslel. „Veškeré pasáže odkazující na křesťanství byly z koledy opravdu vynechány.“

„První verš jsme zpívali normálně podle původního textu. Ale už druhý, kde se hovoří o narození Ježíše Krista, byl přeškrtnutý tužkou. U třetího verše bylo zrušeno slovo Betlém a nahrazeno ‚nás všech‘. A takto podobně to šlo i s dalšími verši, kde se vyskytoval odkaz na křesťanství. Považuji něco takového za velmi frustrující. Není to poprvé, kdy má vedení školy strach, když přijde řeč na křesťanskou víru,“ říká pastor.

Podle pastora však nemají ve většině případů problém s křesťanskou vírou samotní muslimové, ale švédské úřady. „Jako by se někdo snažil vnutit společnosti ateismus jako normu. Proto by se podle názorů těchto lidí neměly děti učit o křesťanské víře ani o křesťanských tradicích,“ konstatuje pastor Landälv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…