Škárka má opustit čelo skupiny kontrolující NKÚ

13.04.2012 18:38

Poslanec Jaroslav Škárka (nezařazený, dříve VV) je připraven odstoupit z čela poslanecké skupiny, která má prověřit hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu.

Škárka má opustit čelo skupiny kontrolující NKÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Škárka

Kontrolní výbor skupinu k prověření NKÚ ustanovil na podzim roku 2010, od kdy také Škárka stojí v jejím čele.

Tento pátek byl ale v kauze uplácení uvnitř nejmenší vládní strany nepravomocně odsouzen na tři roky za podvod. Českému rozhlasu Radiožurnálu řekl, že o svém dalším působení v komisi, které předsedá, bude hovořit s šéfem sněmovního kontrolního výboru Vojtěchem Filipem (KSČM).

Obvodní soud pro Prahu 5 udělil Škárkovi tři roky vězení za to, že podvedl šéfa sněmovního klubu VV Víta Bártu. Zakázal mu také po deset let být poslancem, právníci však zpochybňují ústavnost tohoto verdiktu. Bárta od soudu odešel s osmnáctiměsíčním podmíněným trestem s třicetiměsíčním odkladem.

Úplatek? Bezúročná půjčka

Uplácel podle něj své bývalé stranické kolegy tím, že jim poskytl bezúročné půjčky. Rozsudek není pravomocný, Škárka i Bárta se proti verdiktu odvolali. Ani jeden z poslanců zatím neoznámil, že chce složit mandát.

Kontrolní skupina na začátku svého působení požádala tehdejšího prezidenta NKÚ Františka Dohnala o umožnění prověrky, od té doby s ním vedla spor. Snaha zabránit kontrole poslanců stála Dohnala nakonec místo. Soud ho v únoru odsoudil k podmíněnému trestu za to, že odmítl vydat potřebné podklady.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz komunistům, espéďákům, dezolátům pořád. Zákaz Slovákům se vytratil. Proruská scéna dostala z Moskvy notičky. Byli jsme v hospodě Dno pytle

4:44 Zákaz komunistům, espéďákům, dezolátům pořád. Zákaz Slovákům se vytratil. Proruská scéna dostala z Moskvy notičky. Byli jsme v hospodě Dno pytle

„Proruská scéna rozlezlá po Evropě dostala po podpisu podpory americkým Kongresem z Moskvy notičky‚ …