Školský ombudsman, exministr Zeman: Víceletá gymnázia jsou snobismus

12.04.2017 18:35

České školství je hybrid, nechal se slyšet bývalý ministr školství Eduard Zeman v Kauze dne Zuzany Bubílkové na Rádiu Impuls.

Školský ombudsman, exministr Zeman: Víceletá gymnázia jsou snobismus
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

„Jednotné přijímací zkoušky jsou dobrý trend. Jen si myslím, že měly být zavedeny jako první, nikoliv jako první státní maturita,“ zmínil úvodem k dnešnímu dni Zeman, který v současnosti působí jako školský ombudsman. Své řekl i k víceletým gymnáziím. „Nebyl jsem nikdy proti víceletým gymnáziím. Poukazoval jsem jen na to, že by měly být výběrovou školou. A v okamžiku, kdy začal jejich počet narůstat, šlo to na úkor kvality,“ domnívá se. 

Zájem o osmiletá gymnázia podle Bubílkové přesahuje kapacitní možnosti. „Nepochybně se tu projevuje snobismus. Ale rodiče si také uvědomují, že to je dobrý odrazový můstek. Dá se tu použít citát: Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly,“ řekl Zeman.

Rozhovor si můžete poslechnout ZDE.

„České školství je takový prapodivný hybrid. Něco jsme zdědili z rakousko-uherských tradic, do toho jsme postupem času implantovali další modely, poměrně nelogicky anglosaské modely. Velmi výrazně se tady negativně promítla komercionalizace školství, kde nejde o užitečnost vzdělání, ale dosáhnout nějakého diplomu,“ řekl kriticky Zeman. Kvalita vzdělání podle něj byla obětována určité kvantitě. 

„Kvalita českého školství šla dolů,“ dodal. Ale současný směr na ministerstvu vnímá jako dobrý – jak jednotné přijímají zkoušky, jednotné maturity, systém financování. A k maturitám také řekl své – současná podoba maturity podle něj nemá dostatečnou úroveň a stala se z ní formalita. Na prestižních školách jsou pak podle něj také často studenti, již nemají na jejich absolvování dostatek schopností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…