Školství v Ústeckém kraji má prý zdravou páteř

06.09.2012 14:30

Ústecký kraj dokončil další etapu optimalizace středního školství a vytvořil funkční systém páteřních škol. Ke zhodnocení celého záměru se na semináři sešli ředitelé škol zřizovaných Ústeckým krajem a také radní pro oblast školství Petr Jakubec a hejtmanka Jana Vaňhová.

Školství v Ústeckém kraji má prý zdravou páteř
Foto: tan
Popisek: Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD)

„V tuto chvíli jsme jediným krajem v republice, který má svůj samostatný program Páteřních škol, tedy  funkční základ, na kterém můžeme dále stavět celý optimalizovaný systém školství v Ústeckém kraji. Právě díky síti Páteřních škol nám nebudou dramaticky chybět finance na vybavení či investice, dokážeme si poradit s úbytkem žáků. Díky tomu, že kraj ví, které školy jsou páteří vzdělávacího systému, ví také, kam směřovat prostředky pro další modernizaci a rozvoj,“ připomněla v úvodu hejtmanka Jana Vaňhová.

Ústecký kraj za poslední čtyři roky investoval do rekonstrukcí a modernizací školských budov více než miliardu. „Zavedli jsme také motivační programy na podporu řemeslných oborů poptávaných trhem práce. Díky nim jsme studentům vyplatili více než 7 milionů a dalších 52 milionů korun jako příspěvek na dojíždění,“ řekl Petr Jakubec, radní pro školství.

Dalších 12,5 milionu rozdal Ústecký kraj v rámci dlouhodobě podporovaného stipendijního programu pro vysokoškolské studenty. Díky slučování škol došlo v oblasti školství k úsporám více než 60 milionů korun, a to zejména díky uvolnění nevyužívaných budov a snížení provozních nákladů.

Prostor pro prezentaci výhod a úspěchů realizace programu Páteřních škol dostali i sami ředitelé. Shodli se na tom, že přestože proces slučování není jednoduchý, silná a stabilní škola s širokou oborovou nabídkou je pro žáky atraktivní a umožňuje jim kvalitní vzdělání s možností budoucího pracovního uplatnění. Ředitelé obdrželi také vlajku s logem Páteřní školy.

Ústecký kraj má v současné době 54 středních škol, z nich 14 již obdrželo certifikát Páteřní škola Ústeckého kraje. Další školy se o tuto prestižní značku ucházejí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…