Skopeček z ODS vzkazuje důchodcům: Proti průměru se máte lépe, než za Babiše

11.06.2023 13:06 | On-line

Sněmovna dala šanci zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Nad tématem se v nedělní Partii střetli místopředsedové Sněmovny Jan Skopeček z ODS a Karel Havlíček z hnutí ANO. Podle Skopečka se dnes mají penzisté lépe než za Babiše. „Máte tu drzost dělat ze sebe mravokárce,“ rozčiloval se Havlíček na zástupce vládní koalice. Oba pánové se vzácně shodli, že teď to není důchodová reforma, ale výrazné parametrické úpravy důchodového systému. Tématem byl i deficit státního rozpočtu.

Skopeček z ODS vzkazuje důchodcům: Proti průměru se máte lépe, než za Babiše
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Partie Jana Skopečka a Karla Havlíčka

Vládní koalice ve Sněmovně v tomto týdnu prosadila v prvním čtení vládní návrh zákona, který zpomaluje valorizací penzí a má zpřísnit podmínky pro odchod do předčasného důchodu. Opozice vzdorovala třináct hodin, návrh nakonec prošel.

Ještě na podzim zástupci vládní koalice říkali, že na valorizace se nesáhne. Lidem, kterým se důchody budou zvyšovat podstatně méně než dnes, Skopeček vzkázal, že se mají lépe než za Babiše. „Pokud bychom to neudělali, tak nezajistíme důchody dnešním třicátníkům a čtyřicátníkům. Vláda k tomu přistupuje odpovědně, dokázala porazit inflaci. Když se podíváme, kolik důchodci pobírali za vlády Andreje Babiše, tak uvidíme, že na tom v poměru k průměrné mzdě nikdy nebyli tak dobře jako dneska,“ zdůraznil Skopeček a připomněl tři mimořádné valorizace v důsledku zvyšující se inflace.

„Mně přijde úplně absurdní, co jsem slyšel v Poslanecké sněmovně, v tom prvním čtení, kdy pan předseda Babiš, paní předsedkyně Schillerová a pan kolega Havlíček vystupovali s neúměrnou kritikou toho, jakým způsobem nejsme schopni učinit razantnější kroky v důchodovém sytému. Přijde mi, jako kdyby prošli nějakým šamanským rituálem a vymazali si paměť, jak tu osm let vládli. Ti samí, co osm let na penze nesáhli, tak nás teď kritizují naprosto prapodivnými projevy v Poslanecké sněmovně. Vláda hnutí ANO pouze dokázala zrušit Nečasovu penzijní reformu a přijít s mimořádnými valorizacemi penzí, které systém posouvají ještě do větších deficitů,“ prohlásil Skopeček.

Načež Havlíček oponoval, že nynější vláda nepřišla s žádnou důchodovou reformou. „Přece všichni dobře víme, že teď je to jen technická změna valorizace!“ zdůraznil. „Nám vadí principiálně, že si berete důchodce jako rukojmí!“ zopakoval Havlíček. „Dospěli jsme tenkrát k závěru, že je lepší nepředložit nic, než něco špatného. To ještě neznamená, že teď nebudeme kritizovat něco, co se ani náhodou důchodové reformě nepodobá,“ podotkl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

skopeček to nemůže posoudit, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 11.06.2023 13:40:10
z pozice poslance a vlastních příjmů. Já to mohu posoudit z pozice důchodce a já jsem se měl za babiše rozhodně lépe. A to řádění této vlády a nenávist k důchodcům ještě neskončila.

|  22 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…