Skřek z neandrtálské jeskyně. Jiří Ovčáček ostře odpálil útoky, linoucí se na prezidenta Zemana z Kyjeva

12.10.2017 16:56

Za skřeky z neandertálské jeskyně označil mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček kritiku některých ukrajinských politiků. Podobné výroky podle něj nepatří do moderní Evropy. Ovčáček to uvedl na Twitteru. Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman dnes českého prezidenta nepřímo označil za psychicky nemocného člověka kvůli návrhům na výměnu ukrajinského Krymu za ruskou finanční nebo surovinovou kompenzaci. Zemana kritizovali i další ukrajinští politici, připomněla ČTK.

Skřek z neandrtálské jeskyně. Jiří Ovčáček ostře odpálil útoky, linoucí se na prezidenta Zemana z Kyjeva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Ovčáček

„Sprosté útoky některých ukrajinských politiků na pana prezidenta považuji za skřeky z neandertálské jeskyně, které nepatří do moderní Evropy,“ uvedl Ovčáček. Na dotaz ČTK, zda své vyjádření směřoval na ukrajinského premiéra, dodal, že „reagoval na dehonestující a absolutně nepřijatelná vyjádření ukrajinských politiků“.

Zeman označil v úterý v Parlamentním shromáždění Rady Evropy ruskou anexi Krymu za „fait accompli“, tedy hotovou záležitost. Navrhl, aby se Ukrajina dohodla na finanční kompenzaci nebo na dodávkách ropy či plynu. Kyjev proti projevu českého prezidenta oficiálně protestoval. Zemanovy výroky odsoudil premiér Bohuslav Sobotka, kritizoval je ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD), odmítla je vláda a dnes v rezoluci i senát. Ocenili je naopak někteří ruští politici, kteří ale odmítli, že by měli za Krym platit.

„Někteří státníci se vůči Ukrajině chovají nepříliš uctivě. To si ale nikdo nemůže dovolit,“ citovala Hrojsmana kyjevská televize 112 Ukrajina. „Chtěl bych tu poukázat na nedávné prohlášení českého prezidenta. Víte, zdravý člověk nikdy nic takového neřekne. Hluboce psychicky nemocný možná. Češi jsou úžasní, moudří lidé, naši přátelé a partneři. I v tak úžasném národě se ale vyskytnou ti, kdo si občas dovolí taková šílená prohlášení,“ řekl Hrojsman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …