Skripal: Jeden, druhý a ...třetí agent. Zase s falešným jménem

11.10.2018 12:50

Případ odhalených agentů ruské vojenské zpravodajské služby GRU Alexandera Miškina a Anatolije Čepigy se dál „zamotává“. Na scéně se objevil třetí údajný agent.

Skripal: Jeden, druhý a ...třetí agent. Zase s falešným jménem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V ruském městě Kursk se konala přehlídka vojenské připravenosti v rámci pětasedmdesátiletého výročí bitvy v Kurském oblouku

V posledních týdnech přicházejí média se stále novými odhaleními, která se týkají případu otravy Novičokem v britském Salisbury. Nejprve se v éteru objevila fotografie dvou údajných ruských turistů Alexandera Petrova a Ruslana Boširova, kteří byli později identifikování jako agenti ruské vojenské zpravodajské služby GRU Alexander Miškin a Anatolij Čepiga. Nyní se objevují informací o třetím agentovi, o kterém se doposud nevědělo.

Má jím být pětačtyřicetiletý Sergej Fedotov, který podle britského Telegraph cestoval do Velké Británie ve stejný den jako dva výše uvedení „turisté“. Trojice se za dva dny vrátila ve stejném letadle zpátky do Ruska. „Jak tvrdí tisková agentura Fontanka měl Fedotov číslo pasu v podstatě identické s pasy, na které cestovali Miškin a Čepiga. Šlo údajně o stejnou sérii 64. Stejně tak je zřejmé, že Sergej Fedotov je falešné jméno,“ píše britský deník.

„Údajný Sergej Fedotov po sobě nezanechal žádné stopy na sociáních sítích ani v žádných databázích, které se týkají obyvatel Ruska. Nevlastní žádnou nemovitost ani vůz a není na něj registrován žádný telefon,“ píše s odkazem na tiskovou agenturu Fontanka britský konzervativní deník s tím, že není zřejmé, jakou roli v celém případu Fedotov hraje. Nejenom tyto tři muže však spouje pas série 64.

„Společně s Fedotovem, Čepigou a Miškinem byl pas této série zjištěn také u ruského agenta Eduarda Šišmakova, který je obviněn z pokusu zavraždit premiéra Černé Hory před referendem o připojení země k NATO. „Samotný Fedotov podle informací Fontaky cestoval do Velké Británie i v předchozích letech. Konkrétně v březnu 2016 a o rok později ve stejný měsíc. Má se také za to, že společně s Miškinem navštívil v lednu a únoru 2014 také Českou republiku, aby sledovali Skripala.“

Bývalý ruský zpravodajec Skripal navštívil v této době Českou republiku, aby pomohl zdejší zpravodajské službě BIS odhalit ruské agenty. „Předpokládá se, že na bývalého zaměstnance vojenské zpravodajské služby Skripala bylo líčeno poslední čtyři roky. Již před tím žil čtyři roky ve Velké Británii,“ píše Telegraph a dodává, že stejně jako Miškin a Čepiga také Feodtov se pohyboval v celé Evropě a byl přítomen také v Kyjevě v době, kdy probíhal konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…