Slabý Sobotka podléhá silnému a odvážnému Radku Pokornému. Zdrcující článek o mocném muži, který prý zametá s premiérem: Tady miliarda, támhle miliarda...

06.03.2017 8:21

Advokát Radek Pokorný bývá označován za jednoho z nejvlivnějších zákulisních hráčů na pomezí domácí politiky a byznysu. Je totiž přítelem ministerského předsedy Bohuslava Sobotky (ČSSD). Více o něm píše časopis Týden.

Slabý Sobotka podléhá silnému a odvážnému Radku Pokornému. Zdrcující článek o mocném muži, který prý zametá s premiérem: Tady miliarda, támhle miliarda...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Jak časopis uvádí, Sobotka je jen jedním z mnoha lidí v Pokorného pavučině. Jak se však zmiňuje, nepříliš charismatického a už vůbec ne vůdcovského premiéra před sebou tlačí jako jakési beranidlo. „Sobotka je prý nástrojem, díky kterému se Pokorný prolamuje do stále dalších a dalších sfér byznysu. Prostý výpis kauz spojených s Radkem Pokorným tyto informace potvrzuje. IPB, OKD, ČEZ, Škoda Transportation…,“ píše Týden.

Pokorný, jenž v mládí pásl ovce, pak studoval stejné gymnázium jako Sobotka. Vyvrací však mýtus, že by chodili do stejného ročníku. „Za celou dobu jsme tam spolu hovořili jednou, jinak jsme se neznali,“ uvedl.  

Při studiích práv se pak snaží nabírat zkušenosti jako asistent v legislativním odboru tehdejšího Federálního shromáždění, odkud zamířil do kanceláře k tehdejšímu právnímu expertovi ČSSD Pavlu Rychetskému. Po dokončení studií si pak Pokorný otevřel vlastní advokátní kancelář, kam na sklonku 90. let nastoupil coby právní koncipient právě Sobotka.  

Anketa

Které organizace jsou v Česku nejprospěšnější? (obnovené hlasování od 6.3.2017)

7%
66%
hlasovalo: 6047 lidí

„Byl podobně jako na gymnáziu poněkud zakřiknutý, nesměle a váhavě působící, ale už rozhodnutý vybudovat si politickou kariéru. Pokornému ho doporučil vlivný sociální demokrat Zdeněk Koudelka, jenž vedl Sobotkovu magisterskou práci. Jinak řečeno: nejpozději v roce 1999 se zrodilo souručenství Pokorný–Sobotka, které s různými peripetiemi trvá dodnes,“ konstatuje Týden.

A podle všeho prý Sobotka více potřebuje Pokorného než Pokorný jeho.

„Ještě před začátkem těsných kontaktů s Bohuslavem Sobotkou se Pokorný objevil v příběhu Mostecké uhelné společnosti (MUS) a jejího klíčového manažera Antonína Koláčka. Ten přešel do MUS z Komerční banky a za jeho vedení došlo k nechvalně známému vyvádění miliardových částek do spřátelených firem, zejména investiční skupiny Appian Group. Provize v řádu desítek milionů údajně putovaly i k lidem kolem někdejšího předsedy ČSSD a premiéra Stanislava Grosse – dokázat toto podezření se ale nikdy nepovedlo. Mimochodem, Sobotka už jako ministr financí nikdy neudělal nic pro to, aby byly převody majetku mezi MUS a Appianem vyšetřovány,“ dodává Týden a všímá si Sobotkovy éry v křesle ministra financí, kdy v mnoha případech hrál Pokorný významnou roli. 

„Není těžké si představit, o jaký typ spojení šlo. Sobotka se snaží vystupovat jako muž vyjednávání a rozumných kompromisů. Přeloženo do pragmatické řeči, je ovlivnitelný. Snadno podléhá silným osobnostem, které ho převyšují intelektem, odvahou a vůlí k činu, schopností určit si cíl a sledovat ho až do konce. A přesně takový Radek Pokorný je,“ konstatuje magazín s tím, že vzniklo efektivní spojenectví: Díky radám Pokorného dokázal Sobotka ustát politické turbulence – a Pokorný díky tomu rozšiřoval své impérium. 

Týden následně jmenuje mnohé kauzy, kde se oba muži prolínají, ať je to již odprodej Škody Holding, prodej dolů Sokolovské uhelné, nebo přenechání akcií OKD společnosti Karbon Invest.

Závěrem si pak Týden všímá i Rozhodčího soudu, který Pokorný dokázal vystavět. Jde o soukromou instituci, která na základě rozhodčích doložek řeší obchodní spory. „Zavedením tohoto soudu coby jakéhosi paralelního justičního nástroje dosáhl Pokorný úspěchu, jenž je pozoruhodný a dokazuje, jak strategicky tento právník uvažuje. Ze spojenectví s Bohuslavem Sobotkou dokázal získat přístup k velkým obchodům – a současně do všech smluv, které uzavíral, zavedl rozhodčí doložku, čímž z největších firem plošně udělal klienty vlastního Rozhodčího soudu,“ uzavřel magazín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…