Šlachta pro PL: Balák a obora Lány. Vyšetřoval jsem, ta kauza sahala vysoko. I proto ÚOOZ zničili

30.03.2022 11:56

Kauza Miloše Baláka, prezidentem Zemanem omilostněného šéfa Lesní správy Lány, znechutila bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu. Ten pro ParlamentníListy.cz zavzpomínal, že kauzu původně šetřili právě na ÚOOZ a od počátku bylo zřejmé, že sahá do vysokých politických míst. Podivná milost mu prý všechna podezření potvrdila.

Šlachta pro PL: Balák a obora Lány. Vyšetřoval jsem, ta kauza sahala vysoko. I proto ÚOOZ zničili
Foto: Hana Brožková
Popisek: Robert Šlachta uspořádal tiskovou konferenci, kde pohrozil ANO a SPD svou neúčastí v potenciální koalici s těmito subjekty

Miloš Balák je šéfem Lesní správy Lány, spadající pod Kancelář prezidenta republiky. Minulý týden byl odsouzen ke třem letům vězení kvůli veřejné zakázce na odvodňování svahů v Lánské oboře, ale prezident Zeman, jeho nadřízený, mu udělil milost.

Pro bývalého vyšetřovatele organizovaného zločinu Roberta Šlachtu je to naprosto znechucující. „Zeman dnes svojí milostí zasadil spravedlnosti v Česku další silnou ránu,“ tweetoval bezprostředně.

Šlachta dodal ještě jednu zajímavou informaci. Milost podle něj ukázala, že Balák, ačkoliv před soudem stanul jako hlavní organizátor pletich, ve skutečnosti nejednal sám.

Zmínka o přesahu kauzy do ještě vyšších míst vyvolala na sociálních sítích dotazy, které Šlachta následně zodpověděl v dalším tweetu: „Kauzu Baláka jsme začínali dělat my na ÚOOZ. Už tehdy bylo jasné, že to u Baláka nekončí, ale jede to do nejvyšších pater politiky.“ Dodal, že policie a státní zastupitelství podle něj odvedly dobrou práci, o čemž svědčí, že soud jejich argumenty přijal a Balák byl odsouzen.

Šlachta, současný předseda hnutí Přísaha, se následně k věci vyjádřil i pro ParlamentníListy.cz. Zastává totiž názor, že právě zakázka v Lánech byla jednou z kauz, kvůli kterým byl jeho ÚOOZ reorganizován a de facto zničen. „Nešlo jen o Baláka, ale měli jsme informace, že to směřovalo mnohem výš,“ prozradil.

Tato kauza ukazuje, jaké politické tlaky provázejí vyšetřování korupce, dotačních kauz a veřejných zakázek. Tlaky směřující k tomu, aby tyto kauzy nikdy nebyly dovedeny do konce, myslí si Šlachta.

„Jsou znevěrohodňováni policisté, státní zástupci, a když už se nepodaří tuto kauzu zastavit v průběhu vyšetřování, nebo u soudu, což u hodně těchto kauz víme, jak probíhá, tak po pravomocném rozsudku dojde k takovémuto bezprecedentnímu zásahu do výkonu práva,“ kroutí hlavou plukovník ve výslužbě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…