Sláva Ukrajině, paráda, držme palce! Expert KDU-ČSL k vývoji na bojišti

08.09.2022 12:07 | Ze sítí

Martin Svárovský (KDU ČSL) se na svém twitteru pravidelně věnuje zprávám z bojiště a referuje o postupech ukrajinské armády, jejích potřebách, nutných dodávkách zbraní a podobně. Následující řádky proto můžete vzít i jako aktuální zprávy z fronty.

Sláva Ukrajině, paráda, držme palce! Expert KDU-ČSL k vývoji na bojišti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oslavy Dne nezávislosti Ukrajiny na Václavském náměstí

Martin Svárovský je diplomat, vedoucí programu bezpečnostních strategií evropských hodnot, místopředseda zahraničního výboru KDU-ČSL, poradce předsedy parlamentního výboru pro záležitosti EU.

Dnešní zprávy o situaci na bojišti jsou podle Svárovského optimistické.

 

„Ukrajinci velmi chytře nalákali nejlepší ruské jednotky do chersonské oblasti a tam je zablokovali. PARÁDNÍ ukázka jejich taktické vyspělosti. Kolem Charkova a Izjumu (což je zvlášť pikantní vzhledem k jeho důležitosti) teď proti nim stojí slabě vycvičené a hlavně hrozně unavené a vyčerpané ruské jednotky. Až jim ještě více zničí dodávkové trasy, budou pod ještě větším tlakem,“ má jasno a vše doplnil heslem  SLÁVA UKRAJINĚ a konstatováním, že Ukrajina trpí a krvácí, ale její vůle je nezlomná.

Vše doplnil další status, ve kterém se píše, že včera postoupily ukrajinské jednotky o 30 km.

 

„Balaklija obklíčena. Tam jde Ukrajincům o přerušení železnice. Tlačit budou na Izjum. Držme palce,“ vyzývá na závěr.

Jeho zprávy se ale netýkají jen přímo bojové linie, věnuje se také situaci v zázemí, resp. v dodávkách různých zbraní. Má přehled o tom, které zbraně zrovna ukrajinská armáda potřebuje a který stát jimi disponuje a mohl by je poskytnout.

V podobném duchu referoval i o setkání na americké vojenské základně Ramstein, kde se sešli zástupci Ukrajiny, Německa i USA.

 

„USA dávají dost. Dál by mohly jít v letadlech,“ má jasno Svárovský, ale není spokojen se zapojením americké základny, tam by měli podle něj trochu přidat.

„TANKY! Transportní/bojové. Ukrajina teď potřebuje  mobilitu,“ ví Svárovský a odkazuje na slova šéfa CDU Friedricha Merze.

„Ten řekl včera v Berlíně jasně: Rusko musí být co nejrychleji poraženo v poli. To přinese mír.“

„A Německo tanky má...“ ví Svárovský.

Dodejme, že server Novinky.cz píše o tom, že u Chersonu Ukrajinci postoupili o 20 km.

Server cituje i zdroj, který uvádí, že Rusko nyní začalo urychleně přisouvat posily, uvedly ruské zdroje. Jeden z ruských blogerů, vojenský korespondent Kotěnok Z. uvedl, že se v obklíčené Balakliji přisouvají žoldnéři z Vagnerovy skupiny a síly specnaz. Mohutné raketové ostřelování podle něj způsobilo Ukrajincům značné ztráty při raketovém útoku. Vypáleno mělo být na 40 střel s plochou dráhou letu kalibr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…