Slavná režisérka: Současný vládce Polska je jako Stalin. Češi nikdy nepřijali svobodu, proto nesnesou jinakost a nechtějí uprchlíky

11.01.2016 10:41

Polská režisérka Agnieszka Hollandová s obavami hledí na kroky konzervativní vlády strany Právo a spravedlnost (PiS), která se dle ní snaží občany sešikovat pod prapor nenávisti a xenofobie. Uvedla to v rozhovoru pro časopis Týden, kde se hodně tvrdě vymezila proti šéfovi PiS Jaroslavu Kaczynskému. Pohovořila ale třeba také o tom, proč Češi nechtějí uprchlíky.

Slavná režisérka: Současný vládce Polska je jako Stalin. Češi nikdy nepřijali svobodu, proto nesnesou jinakost a nechtějí uprchlíky
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Agnieszka Hollandová je polská filmová režisérka a scenáristka, která vystudovala na pražské FAMU

Anketa

Co soudíte o silvestrovském sexuálním násilí v Kolíně nad Rýnem a jiných městech v Německu?

hlasovalo: 11810 lidí

Hollandová označuje dění v Polsku, kde nová vláda dle mnohých rozložila ústavní soud či omezuje svobodu médií, za iracionální revoluci, neboť se odehrává v době, kdy politická i ekonomická situace byly paradoxně stabilní a nezaměstnanost klesala.

Úspěch konzervativní strany Právo a spravedlnost režisérka připisuje také rostoucí frustraci širokého spektra společnosti. Poláci prý sice slýchali, že se Polsku daří, aniž ovšem výraznou změnu pocítili na svých životech. „Vznikla tedy obrovská masa lidí, kteří se cítí podvedeni, jsou antidemokratičtí a mají jistou nostalgii k minulému režimu. A jediným praporem, kolem něhož se tito zhrzení lidé mohli sešikovat, se stal nacionalismus a xenofobie," soudí Holland.

Režisérka také na toto konto podotýká, že s uprchlickou krizí skončila v Polsku optimistická představa, že EU je nelepším možným nástrojem na řešení problémů Evropy. Stále větší část společnosti tak prý začíná věřit, že pouze národní stát dokáže své občany ochránit a zajistit jim bezpečí. „A to je v dnešním světě zřejmá iluze,“ říká s tím, že většina Poláků si prý přesto uvědomuje, že jedinou polskou možností je zůstat v EU. „Jinak bychom začali směřovat k Rusku, což by pro nás bylo pochopitelně smrtelné,“ varuje Hollandová.

Kaczyński jako Stalin

Dobré slovo nemá polská režisérka pro šéfa PiS Jaroslawa Kaczyńského. „Kaczyński je naprosto cynický. Správné je podle něho to, co slouží jeho cíli. Jeden den může tvrdit, že nejdůležitější institucí pro polskou duši je katolická církev, a druhý den je schopný ji zažalovat. Stejně tak může tvrdit, že největším nepřítelem Polska je Rusko, a druhý den oznámit, že Rusko je naopak velký slovanský bratr a nepřítelem je pro změnu Německo,“ charakterizuje Hollandová patrně nejvlivnějšího muže současného Polska.

Kaczyński se dle jejího názoru začíná chovat jako Stalin po smrti své manželky, která spáchala sebevraždu. Ani jeho prý nemá po smrti matky a bratra kdo krotit. Nikoho nemá, žije sám se svojí kočkou.

Syndrom zoologické zahrady

V rozhovoru pro časopis Týden Hollandová také pohovořila o tom, proč se státy střední Evropy ukázaly v rámci EU jako nejméně vstřícné přijímat uprchlíky. Dle jejího názoru za tím stojí komunistické dědictví. Komunismus prý vytvořil homogenní jednotvárné státy, což se lidem vrylo pod kůži.  Za posledních 25 let se prý navíc nepodařilo vytvořit funkční občanskou společnost, která by byla postavena i na jiných hodnotách, než je strach o naši bezpečnost. Chybějí nám skutečné evropské hodnoty jako je svoboda, rovnost, bratrství i solidarita.

„Miloš Forman po revoluci prohlásil, že Češi se pro kapitalismus příliš nehodí, protože kapitalismus je džungle, kde sice panuje svoboda, jste v ní ale vydáni napospas a mohou vás kdykoli sežrat. Češi jsou zvyklí žít spíše v zoologické zahradě – v kleci, ale v bezpečí. Podobný syndrom zoologické zahrady vidíme ve všech postkomunistických zemích. Společnost zde nikdy svobodu plně nepřijala za svou, a nemá tím pádem ani sílu přijmout jakoukoliv jinakost,“ podtrhuje polská režisérka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…