Slavný Newsweek přináší reportáž o ruských agentech u nás. Řádí prý víc než před rokem 1989

21.03.2015 15:01

Časopis Newsweek si všímá nedávné špionážní aféry, kvůli níž byly nedávno z České republiky vykázány tři osoby z Ruské federace. Konstatuje, že ruští i čínští špioni jsou v Praze aktivnější než za dob studené války. Cituje i generála Andora Šándora, bývalého šéfa Vojenské zpravodajské služby, který vypočítává, na co všechno se u nás Rusové zaměřují. Kradou prý např. i vědecké nápady. Stranou pozornosti časopisu nezůstaly ani sympatie českého prezidenta Zemana k Rusku.

Slavný Newsweek přináší reportáž o ruských agentech u nás. Řádí prý víc než před rokem 1989
Foto: tan
Popisek: Časopis Newsweek

Incident, k němuž před časem došlo, nebyl podle Šándora ojedinělý, problém ruské, ale i čínské špionáže jsme podle jeho názoru měli řešit už dávno. "Není pochyb o tom, že je to horší než za studené války, protože tehdy se Rusové nezaměřovali primárně na nás. Ale po skončení studené války Američané a Němci stáhli své špiony, zatímco Rusové a Číňané u nás nadále operují," upozornil generál. Podle jeho názoru jsou tyto země po špionážní stránce v Česku velmi aktivní, především od vypuknutí konfliktu na Ukrajině.

Nedělejme si o Rusech iluze

Rusové se zajímají o naši energetickou politiku a otázky, které souvisí s naším členstvím NATO i v EU. Česká republika prý představuje pro špiony jakýsi odrazový můstek pro získávání informací o Západu. K získávání informací tu stále mají kontakty ještě z doby před pádem komunistického režimu. Šándor připomíná, že před rokem 1989 v Československu působilo na 100 tisíc Rusů.

Celý text v angličtině najdete zde.

BIS odhaduje, že až 30 zaměstnanců ruské ambasády v Praze jsou ve skutečnosti špioni. Na ambasádě pracuje takřka 150 lidí, oproti tomu na ambasádě USA 70, a jednou z cest, jak u nás Rusům přistřihnout křídla, je tlačit na zmenšení jejich diplomatického sboru. Neměli bychom si prý ale dělat iluze, že špioni pochází jen z ambasády, najdeme je prý i mezi ruskými podnikateli, kteří cestují po celém světě. Podobně aktivní Ruská federace zůstává i ve všech ostatních svých dřívějších socialistických satelitech.

Ruská federace se prý zajímá i o českou vědu. Podle Šándora to má jednoduchý důvod. Všechno, co se Rusům podaří u nás ukrást, mohou pak u sebe doma dál rozvíjet.  

Časopis si všímá také pozice prezidenta Zemana. Země je sice od roku 1999 členem NATO, ale její vztah k Rusku je ambivalentní. Prezident Zeman projevuje nemalé sympatie k Rusku, upozorňuje Newsweek. Text na svém Facebooku sdílel například Jakub Janda, politolog vystupující za think tank "Evropské hodnoty".

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…