Slavný časopis odepisuje německou ekonomiku: Recese volá

26.08.2019 17:29

Ekonomická krize v Německu? Již to tak vypadá, tedy alespoň v slavném časopise Time o tom tak píší. Německá ekonomika klesla během druhého kvartálu o 0,1 % a v dalším kvartále se znovu předpovídá pokles. Navíc důvěra podnikatelů je na historickém minimu. Co se bude dít?

Slavný časopis odepisuje německou ekonomiku: Recese volá
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Time přinesl článek o hospodářské situaci našeho západního souseda. Německo se s velkou pravděpodobností řítí do mělké recese. Růst HDP ve druhém kvartále 2019 se totiž nekonal, naopak HDP kleslo o 0,1 %.

Anketa

Jakou školní známkou zatím hodnotíte činnost současné vlády Andreje Babiše?

32%
46%
4%
5%
13%
hlasovalo: 13281 lidí

Moc tomu nepřidává ani IFO index, což je index ekonomické důvěry založený na průzkumu mezi manažery podniků. Čím vyšší index, tím lepší průměrné očekávání manažerů ohledně budoucího ekonomického vývoje. Tento index je právě v současném Německu na hodnotě 94,3. To je hodnota, která v Německu byla naposledy během vrcholu eurokrize v roce 2012. Index se propadl ve všech odvětvích německé ekonomiky, a nikoliv pouze v průmyslu. Recese je část ekonomického cyklu, který je definován jako pokles reálného hrubého domácího produktu (HDP), po dvou nebo více následujících kvartálech. Německo postihla recese naposledy v roce 2012 a nyní se dle předpovědí bude opakovat, jelikož predikce růstu HDP v třetím kvartále 2019 jsou takové, že půjde opět o pokles. „Vidíme v Německu technickou recesi, kdy předpovídáme pokles během třetího kvartálu 2019 o 0,25 % HDP,“ řekla Deutsche Bank.

Německou ekonomiku by mohl navíc dle Deutsche Bank poškodit obchodní konflikt mezi USA a Čínou, jelikož německá ekonomika je silně závislá, stejně jako ta česká, na exportu. Nejistota též panuje u Velké Británie, kdy nelze s jistotou říct, jaké přesné dopady bude brexit na vzájemný obchod mít. Automobilový průmysl, tedy jeden z klíčových v Německu, bude čelit přísnějším limitům, normám a tlaku na elektroauta. Ačkoliv je situace na pracovním trhu v Německu taková, že je nezaměstnanost na historických minimech, v současnosti je to 3,1 %, tak v případě recese se očekává zvýšení nezaměstnanosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…