Slavný poradce amerických prezidentů vyzval USA k ještě větší aktivitě ve světě

21.02.2015 7:07

Bývalý poradce několika amerických prezidentů Zbygniew Brzezinski v televizi MSNBC prohlásil, že Spojené státy nesmí na Blízkém východě vystupovat jako jediná a rozhodující síla. V opačném případě se prý proti Americe obrátí hněv zemí v regionu a znovu ožijí křivdy z koloniální éry.

Slavný poradce amerických prezidentů vyzval USA k ještě větší aktivitě ve světě
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Brzezinski konstatuje, že vzhledem k účasti Spojených států v afghánském a iráckém konfliktu představují pro některé síly na Blízkém východě ideálního nepřítele číslo jedna. "Být v takové pozici však samozřejmě není v našem zájmu a není to ani v zájmu tohoto regionu. Naším hlavním úkolem je pomáhat ostatním zemím, které mají problémy. Nesmíme být považováni za jedinou sílu, která si činí nároky rozhodovat za ostatní. Stejně tak se musíme vyhnout tomu, abychom snad byli považováni za nepřátele islámu. Spojené státy nebojují proti islámu, ale pouze proti islamistům,“ zdůraznil Brzezinski.

Podle bývalého poradce pro národní bezpečnost je nutné, aby Amerika i nadále úzce spolupracovala se zeměmi, jež sdílí její ideje. Podle jeho názoru je nutné poznat jejich potřeby a pochopit je. Hodně se v posledních týdnech hovoří o nedostatečném zapojení Turecka do koalice bojující proti Islámskému státu. K nečinnosti Turecka se kriticky vyjádřil i Brzezinski. "Pokud Turecko nepovažuje za nutné udělat to, co by dělat mělo, nakonec za to může samo zaplatit tu nejvyšší cenu,“ poznamenal Brzezinski s tím, že by v každém případě měla další jednání mezi Washingtonem a Ankarou pokračovat.

Celé vystoupení bývalého poradce pro národní bezpečnost Brzezinského najdete ZDE

Brzezinski několikrát zdůraznil, že se musí Spojené státy vyhnout tomu, aby jakkoli zemím na Blízkém východě připomínaly koloniální či imperiální éru. V takovém případě by se Amerika dle jeho názoru opět stala terčem nenávisti. "Západ musí minimalizovat podezření, že snad hodlá opět vrátit čas do dob kolonialismu či imperialismu a rozhodovat za ostatní bez jejich vědomí. Éra kolonialismu je mrtvá a my nesmíme připustit ani tu nejmenší spojitost se současností,“ zopakoval Brzezinski v závěru svého vystoupení na MSNBC.

reklama

autor: pro

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…