Šlechtová chce prý zhasnout, aby se dalo krást. Protikorupční organizace zděšeny nejnovějším zákonem z dílny ANO

05.07.2015 9:14

Babišovu hnutí ANO se nedaří boj s korupcí. Nejdřív musel šéf hnutí stáhnout zákon o vnitřní kontrole o jasných pravidlech auditů, neboť jeho návrh čelil kritice protikorupčních organizací, a teď narazila i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová za stejné hnutí. Nový zákon o veřejných zakázkách, který dáma předložila, by podle protikorupčních organizací mnohdy znamenal, „že by se zhaslo, aby vše proběhlo co nejrychleji“.

Šlechtová chce prý zhasnout, aby se dalo krást. Protikorupční organizace zděšeny nejnovějším zákonem z dílny ANO
Foto: MMR
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Současná úprava se osvědčila a méně se krade. Tento zákon by v podstatě zhasnul světlo u zakázek malého rozsahu – těžko by se kdokoli dozvěděl, co se vlastně vysoutěžilo,“ uvedl Pavel Franc z Rekonstrukce státu pro server Aktuálně.cz. Protikorupční rada vlády označuje novou normu za nesrozumitelnou, ministerstvo k ní obdrželo na tři tisíce připomínek. „Je to velmi nepřehledná právní úprava, která má mnoho problémů. Je otázka, do jaké míry by s tím byli laici schopni pracovat,“ uvedl předseda rady a ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

Dalším problémem zákona prý je, že umožňuje navýšení ceny zakázky až o padesát procent skrze vícepráce, dnes je to třicet. Nová legislativa navíc počítá s tím, že by úředníci mohli najímat právníky pro různé spory bez soutěže. Nakonec také ruší povinnost vítěze zakázky oznámit své subdodavatele. „Zvláště ve stavebnictví je přitom obvyklé, že velké firmy jsou v podstatě jen průtokáčem peněz – vysoutěží zakázku a vše dají subdodavatelským malým firmám,“ dodává Franc.

Vláda má ale problém. EU tlačí na to, aby byl zákon přijat už na jaře příštího roku, jinak bude znovu ohroženo čerpání evropských dotací. Sluší se dodat, že ministerstvo kritiku odmítá. Podmínky pro tendry prý neuvolňuje přespříliš. „Zákon, který upravuje zájmy několika protichůdných skupin, zcela logicky nevyhoví všem beze zbytku,“ vzkázala ministryně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…