Šlechtová se v Partii zastala Zemana v kauze kalašnikov. "To by Gauckovi vůči Merkelové neprošlo," vyletěl Kupka

07.02.2016 12:33

Za selhání tajných služeb označil případ zmizení pěti Čechů v Libanonu, spojený s nevydáním Libanonce Alího Fajáda Američanům, místopředseda ODS Martin Kupka. Uvedl to v dnešní Partii na televizi Prima. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová ale poukázala na to, že každý lidský život je důležitý, a proto by ve snaze zachránit své občany ve stejné situaci postupovaly stejně i jiné státy. „I Američané,“ podotkla. V diskusi moderované Tomášem Hauptvogelem se hovořilo také o novém zákonu o zadávání veřejných zakázek.

Šlechtová se v Partii zastala Zemana v kauze kalašnikov. "To by Gauckovi vůči Merkelové neprošlo," vyletěl Kupka
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Kupka považuje případ zmizení pětice Čechů v Libanonu za selhání tajných služeb. Vadí mu také rozdílná vyjádření členů vlády. „Pelikán popírá to, co říká Stropnický,“ upozornil na různosti ve veřejných prohlášeních ministra spravedlnosti a ministra obrany.

Vadí mu také vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky, který měl prý říct, že premiér nekoordinuje činnost zpravodajských služeb. To že prý mají dělat ředitelé těchto služeb. To je ale podle Kupky nesmysl. Koordinace zpravodajských služeb je zásadní záležitost, kterou podle něj premiér musí zajistit.

Není vše, jak vypadá

Současný případ prý vede k tomu, že deset milionů Čechů se nyní může stát obětí únosů.

Takový pohled na celou situaci ale Šlechtová odmítla. I když má informace o celé kauze pouze z médií, upozornila, že „... není vše jak vypadá“. Již zítra se prý případem bude zabývat vláda. „Je otázka času, abychom se přesně dozvěděli, kdo co přesně udělal nebo kdo selhal. Nevytvářejme spekulace,“ vyzvala.

Kupka k tomu dodal, že nepochybuje o tom, že se celou pravdu nedozvíme nikdy. Zdůraznil ale, že musí existovat jasná kontrola nad tím, jak zpravodajské služby pracují. Za nutné také považuje to, že nesmí být zpochybněna naše orientace na Západ.

Zeman jen řekl známou pravdu

Na přetřes přišly také výroky prezidenta Miloše Zemana, které vzbudily zejména v médiích silné kontroverze. Šlechtová ale upozornila, že Zeman svým výrokem o tom, že kalašnikov se používá v nedemokratických zemích, pouze řekl známou pravdu. „Vytvořila se kolem toho hysterie,“ podotkla. Pravděpodobně to podle ní souvisí s tím, že už „začala předlouhá volební kampaň“.

Poukázala také na to, že prezident má podporu až 60 % občanů.

Zeman poškozuje ČR navenek

Kupka naproti tomu uvedl, že rétorika Hradu se ODS nelíbí, protože prý poškozuje ČR navenek. Argumentoval tím, že Zemanovu výroku o kalašnikovu se věnovala i zahraniční média. „Je normální, že média rozebírají výroky politiků,“ oponoval slovům ministryně o tom, že se kolem Zemanova výroku vytváří hysterie. „Nedokážu si představit, jak by takové prohlášení prezidenta Gaucka vůči Merkelové prošlo,“ uvedl a tvrdil, že zahraničí se na nás dívá skrz prsty a říká si, co je ČR za zemi. Myslí si také, že tak dochází i k erozi naší jasné euroatlantické orientace.

Nový zákon není žádná sranda

V další části pořadu byl probírán návrh nového zákona o veřejných zakázkách. Moderátor se Šlechtové zeptal, zda se stihne stanovený termín 18. dubna, kdy by měl začít platit. Ministryně tvrdila, že její ministerstvo udělalo vše pro to, aby se tento termín stihl. „Není to žádná sranda,“ posteskla si, a naznačila tak, že daný termín je v ohrožení. Upozornila, že zákon dostal ve sněmovně 363 pozměňovacích návrhů. „Některé jsme akceptovali, některé jsou účelové,“ uvedla.

Za pozitivní považuje to, že i když má nový zákon více paragrafů, je kratší než existující zákon.

Kdo bude cenu podsekávat, bude moci být z tendru vyloučen

Ministryně pak přiblížila nejdůležitější změny zákona. Dává více pravomocí zadavatelům. Obsahuje vzorec, podle kterého se určí nejnižší možná cena. Kdo ji v tendrech bude podsekávat, bude moci být z výběrového řízení vyloučen.

Podle Kupky je chyba, že zákon jde v časové nouzi do sněmovny, protože by prý potřeboval větší čas na diskusi. Vadí mu například pozměňovací návrh jednoho koaličního poslance, podle kterého by měl tento zákon začít platit už sedm dní od schválení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…