Slíbené pověření od prezidenta? Babišovi nelze věřit, vzkazuje Bartoš

12.10.2021 19:40 | Kauza

Šéf Pirátů Ivan Bartoš prohlásil, že premiérovi Andreji Babišovi nelze věřit. Reagoval tak na Babišovo tvrzení ohledně nedělní schůzky s prezidentem Milošem Zemanem, kde ho prý prezident informoval, že ho pověří sestavením vlády. „Věřit Babišovi, co říká veřejně, nelze,“ řekl Bartoš.

Slíbené pověření od prezidenta? Babišovi nelze věřit, vzkazuje Bartoš
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Premiér Babiš po dvou dnech mlčení ohledně schůzky s prezidentem Zemanem poznamenal, že ho prezident pověří prvním pokusem o sestavení vlády.

„To, co se děje ve fázi komunikace s Hradem u pana premiéra, který prohrál volby, bych nebral za bernou minci. Věřit Babišovi, co říká veřejně, nelze,“ prohlásil Bartoš podle informací serveru Novinky.cz „Prezident řekl, že Babiše pověří sestavením vlády, už před třičtvrtě rokem. Není to žádná novinka,“ dodal šéf Pirátů.

Podobně Babišovo vyjádření komentoval také šéf starostů Vít Rakušan, podle kterého jsou takové informace rozporuplné. „Doufáme, že prezident bude respektovat, že existuje ve Sněmovně většina,“ uvedl Rakušan s tím, že na novou vládu čeká spousta důležitých úkolů.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Ještě před Babišovým prohlášením vystoupil místopředseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, podle kterého hnutí jednoznačně skončí v opozici. „Umíme počítat do 108 nebo 104 a počítáme s tím, že budeme v opozici,“ prohlásil Faltýnek.

Narazil tak na fakt, že koalice SPOLU by mohla utvořit vládu jen se starosty a Piráti, kteří mají jen čtyři poslance, by mohli skončit v opozici s hnutím ANO a SPD. Všech pět stran obou volebních koalic ale hned v sobotu večer podepsalo memorandum o spolupráci a předpokládá se, že nová vláda bude disponovat 108 mandáty.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…