Slibovali, slibovali. Ale pak to s Němci dopadlo jako vždycky. Špatná zpráva pro NATO

05.12.2022 14:35 | Ze sítí

Německo podle mluvčího kancléře Olafa Scholze nesplní cíl vydávat 2 % HDP na výdaje na obranu ani v letošním roce a letech nadcházejících. Cíl, ke kterému se zavázaly státy NATO, bude prý nejspíše splněn až v roce 2025. Scholz přitom po ruské invazi na Ukrajinu vyhlásil masivní investice do armády a několikrát hovořil o „dějinném zvratu“, kdy západní země vinou Putinova Ruska začnou opět zbrojit jako v době studené války.

Slibovali, slibovali. Ale pak to s Němci dopadlo jako vždycky. Špatná zpráva pro NATO
Foto: Kremlin.ru
Popisek: Olaf Scholz v Kremlu

Mluvčí německé vlády v pondělí podle agentury Reuters uvedl, že Německo letos nesplní svůj cíl vydávat 2 % HDP na výdaje na obranu a že se teprve uvidí, zda se mu to podaří v příštím roce. Berlín prý chce tohoto cíle dosáhnout ještě v aktuálním volebním období.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí
„Je pravda, že 2% cíle letos pravděpodobně nedosáhneme – roli v tom hrají různé ukazatele – i pro příští rok je to v tuto chvíli otevřené,“ uvedl mluvčí s tím, že kancléř Olaf Scholz zatím nezaujal stanovisko k diskusím o možném navýšení cíle NATO na více než 2 % HDP na výdaje na obranu.

Slova mluvčího německé vlády na twitteru komentoval redaktor České televize Martin Jonáš, který připomněl Scholzova slova o dějinném zvratu. „Právě teď: Vzpomínáte na slib kancléře Scholze, že přichází dějinný zvrat a Německo začne vydávat na obranu 2 % HDP? Jeho mluvčí před chvílí potvrdil, že země cíle nedosáhne ani letos, ani v příštím roce, ale zřejmě až v roce 2025,“ informoval Jonáš.

Scholz poprvé použil frázi „Zeitenwende“ (dějinný zvrat) v Bundestagu 27. února, když hovořil o balíčku výdajů na obranu ve výši 100 miliard eur, který byl oznámen ve světle ruské invaze na Ukrajinu. Před nedávnem Scholz v angličtině zveřejnil esej pro americký časopis Foreign Affairs, kde opět hovořil o velkém bodu obratu.

„Historie mé země jí dává zvláštní odpovědnost bojovat proti silám fašismu, autoritářství a imperialismu,“ napsal Scholz. „Zároveň nám naše zkušenost s rozdělením na dvě poloviny v průběhu ideologického a geopolitického soupeření dává možnost obzvláště dobře vnímat rizika nové studené války,“ uvedl Scholz podle DeutcheWelle.

Německý kancléř dále uvedl, že Němci mají v úmyslu „stát se garantem evropské bezpečnosti, jak to od nás očekávají naši spojenci“. Podle Scholze se po pádu Berlínské zdi objevila naděje, že se Rusko „stane partnerem Západu, a ne protivníkem, jakým byl Sovětský svaz“.

Proto podle něj evropské státy snížily své výdaje na obranu s odůvodněním, že velká armáda není nutná, když se „sousedé jeví jako přátelé“. Scholz zdůraznil, že ruský prezident Vladimir Putin pád komunistické vlády „nevnímal jako příležitost k větší svobodě a demokracii“, ale označil jej za „největší geopolitickou katastrofu dvacátého století“.

Scholz uvedl, že Putinova válka na Ukrajině „rozbila evropskou a mezinárodní mírovou architekturu, která se budovala celá desetiletí“. Podle Scholze bude nyní Německo muset hrát klíčovou roli jako jeden z hlavních garantů bezpečnosti v regionu, a to prostřednictvím investic do vojenského a obranného průmyslu, a Německo zároveň posílí svou přítomnost v NATO na východním křídle a zajistí výcvik a vybavení ukrajinské armády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…