Slouží to Kremlu. Martin Fendrych o vyjádření papeže

26.08.2022 21:43 | Analýza

„Nevíme, kdo Duginovou zabil. Je ale zřejmé, že celý ten zločinný akt de facto slouží nikoli Kyjevu, nýbrž Kremlu,“ myslí si o sobotním atentátu na Darju Duginovou komentátor Martin Fendrych. Pro server Aktuálně.cz shrnul, že přestože zřejmě nikdy nezjistíme, kdo Duginovou nechal zabít, jisté je, že následky činu nese hlavně Ukrajina. Poukazuje na to, že zatímco vraždy Duginové si všímá i „levicový papež“ František, o nevinných bezejmenných obětech války, které „povraždili ruští vojáci“ se najednou mlčí.

Slouží to Kremlu. Martin Fendrych o vyjádření papeže
Foto: Repro DVTV
Popisek: Martin Fendrych

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí
Papež vzpomenul na Duginovou během své generální audience ve Vatikánu, když se modlil za Ukrajinu a za nevinné, kteří „platí za šílenství všech stran“. „Myslím na tu ubohou dívku, kterou zabila bomba pod sedadlem auta v Moskvě. Nevinní platí za válku,“ řekl papež k sobotnímu atentátu, při němž 29letá Darja Duginová zemřela.

Fendrych papežova slova o „ubohé dívce“ a „nevinné oběti“ války ve svém komentáři pro server Aktuálně.cz dává do souvislosti s výroky Darji Duginové, dcery ruského nacionalistického ideologa, podporujícími válečnou agresi vůči Ukrajině.

„Plačky papeže, jak zmíněno výše, mnohé naštvaly z prostého důvodu – jako by stavěly na roveň desítky tisíc ukrajinských obětí a ruské genocidní vraždění s podivným atentátem,“ vysvětluje se silnou dávku kritiky, které papež za své výroky čelí.

„Nechci tu polemizovat s kritiky papeže, snad jen řeknu, že teroristický čin je vždycky děsivý a že je jistě rozdíl mezi pokusem o atentát na masového vraha a zavražděním dívky, která vyrostla ve stínu ultranacionalistického, šíleného otce. Ubohá byla určitě, jestli nevinná, o tom se pochybovat dá. Sluší se ovšem dodat, že papež samozřejmě o ukrajinských obětech ví a opakovaně jich upřímně lituje,“ míní komentátor.

Všímá si, že vražda Duginové se dostala do popředí médií a najednou se o atentátu na ni mluví více, nežli o obětech války na Ukrajině. A místo o zabíjení ve válečném konfliktu se najednou této události věnuje i „levicový papež, který slouží jako jakési křesťanské svědomí Západu“. Nejvíce nad strhnutím mediální pozornosti ztrácí samotná Ukrajina a – častokrát bezejmenné – každodenní oběti konfliktu, a ačkoliv není jasné, kdo ženu zabil, „celý ten zločinný akt de facto slouží nikoli Kyjevu, nýbrž Kremlu“.

Fendrych míní, že kdyby zabití Duginové zosnovali samotní Rusové, šlo by o „ďábelský tah“; pravého viníka se ovšem dle komentátora zřejmě nikdy nedozvíme.

Poukázal také na to, jak Rusko využilo slov ministryně obrany Jany Černochové (ODS) a má za to, že její úvaha je „silně ideologická“. „Černochová je politička a zjevně ‚se neudržela‘, jak bývá u našich politiků zvykem,“ myslí si.

Viník atentátu na Duginovou je neznámý

Ruská tajná služba FSB ze smrti Duginové viní ukrajinské zpravodajské služby, Kyjev však zapojení do tohoto činu tvrdě odmítá a ukazuje naopak na možnost likvidace Duginové kvůli její kritice průběhu ruské invaze na Ukrajině či možnost, že byla zabita kvůli mocenskému boji uvnitř Ruska. K atentátu se také hlásí i ruští partyzáni z odbojové skupiny nazvané Národní republikánská armáda.

Ukrajina se od vraždy Duginové zcela distancovala a čin označuje za terorismus. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak zapojení Ukrajiny do smrti Duginové popřel pro televizi BBC s tvrzením, že jde zřejmě o oběť boje o moc uvnitř Ruska.

„Ukrajina s tím samozřejmě nemá nic společného, protože nejsme zločinecký stát, kterým je Ruská federace, a už vůbec nejsme teroristický stát,“ odmítá Podoljak.

Tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti Oleksij Danilov pak pro server Ukrajinska pravda také potvrdil, že Ukrajina s útokem „nemá nic společného“. Naznačil též, že Duginová i její otec kritizovali ruskou invazi na Ukrajině pro její průběh a to se nemuselo líbit ruským zpravodajským službám, jež dle Danilova „začínají odklízet lidi, kteří kritizují ‚úspěchy‘ ruské armády ve válce“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…