Slováci vzpomínají na okupaci. Zaznělo i srovnání s konfliktem na Ukrajině

21.08.2014 15:04

Pietním shromážděním a výstavou dobových fotografií si ve čtvrtek Slováci připomenuli zahájení vojenské invaze do někdejšího Československa v roce 1968. Pravicová opozice využila výročí okupace ke kritice Ruska v souvislosti s vojenským konfliktem na východě Ukrajiny.

Slováci vzpomínají na okupaci. Zaznělo i srovnání s konfliktem na Ukrajině
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Demonstranti pověsili na zamčenou bránu ukrajinskou vlajku

„Rok 1968 znamenal pohřbení naší touhy po svobodě. Tehdy jsme naivně věřili, že režim založený na teroru lze reformovat," řekl předseda Konfederace politických vězňů Slovenska Anton Srholec. Promluvil na shromáždění v centru Bratislavy, kde politici, představitelé samosprávy a armády položili věnce k pamětní desce věnované obětem okupace Československa armádami Varšavské smlouvy pod vedením vojsk tehdejšího Sovětského svazu.

Místopředseda parlamentu a šéf opozičních křesťanských demokratů Ján Figeľ zdůraznil, že stávající svoboda není samozřejmostí, ale výdobytkem. Prohlásil, že to platí nejen pro Slovensko, ale i pro Ukrajinu, která nyní čelí vojenským akcím proruských separatistů. „Rok 1968 byl výrazem úsilí a naděje po demokratizaci, na druhé straně potvrdil, že totalita se opírá o násilí a lež," řekl.

Šéf poslaneckého klubu opoziční Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany (SDKU-DS) Ľudovít Kaník přirovnal okupaci Československa k současnému dění na východě Ukrajiny. „Jsme svědky, že na Ukrajině se v ulicích pohybují cizí vojska a umírají lidé. Pokud se dnes někdo zastává (ohledně Ukrajiny) ruského prezidenta Vladimira Putina, schvaluje to, co se stalo 21. srpna 1968. I tehdy byla Moskva přesvědčená, že má právo zakázat Československu rozhodovat o svém pohledu na svět," řekl v projevu Kaník.

Slovenský prezident Andrej Kiska v prohlášení označil okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy za jednu z nejstinnějších událostí v novodobých dějinách Slovenska. „Důsledky srpnové invaze byly pro Slovensko tragické. V období takzvané normalizace se po zemi rozšířily beznaděj, odevzdanost, pasivita a žel i udávání blízkých," uvedl Kiska. Zároveň vybídl Slováky, aby si vážili svobody a nezávislosti, kterou země získala po pádu komunistického režimu v roce 1989 a po odchodu okupačních vojsk. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…