Slovenská média: Málokterý český soudní proces bude tak složitý, jako ten Rathův

06.06.2012 13:33

Když před pár týdny David Rath hovořil s členy mandátového výboru, byl prý psychicky zlomený. V úterý před Poslaneckou sněmovnu však přišel bývalý středočeský hejtman přímo z vězení ve staré formě, všímají si novináři na Slovensku.

Slovenská média: Málokterý český soudní proces bude tak složitý, jako ten Rathův
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Podle nich byl Rath sebevědomý, výřečný a obviňující všechny okolo. „Přesto z něj experti na neverbální komunikaci vyčetli nervozitu,“ uvedl deník SME.

Shrnul, že před poslanci hovořil Rath 48 minut, přesto je podle očekávaní nepřesvědčil. Pro jeho vydání trestnímu stíhání hlasovalo poté 183 poslanců, proti byli jen dva. Nepodrželi ho ani bývalí kolegové z ČSSD, pouze se někteří zdrželi hlasování. Jak slovenští novináři podotýkají, mezi jinými se zdržel například i expremiér Jiří Paroubek.

Pokud tomu, co Rath říká, věří, je to věc pro psychiatry, píše slovenský komentátor

Petr Morvay, slovenský komentátor, označil Rathův projev za špičkový. Přesto prý možná přestřelil se zdůrazňováním vlastní osoby jako středobodu české politiky. „Postavil se do role hrozivého kritika, kterého chce moc za každou cenu zničit. Dokonce se přirovnal a zopakoval to, že je na tom podobně jako Julije Tymošenková,“ uvádí slovenský komentátor v deníku Sme.

Podle něj tomu možná Rath opravdu i věří. „To je však spíše věcí pro psychiatry. Nijak to však nevybočuje z image egocentrika a narcise, který o sobě vytvořil již dříve.  Důležitější však je, že projev v českém parlamentu potvrdil opět Rathovu pověst inteligentního a velmi zdatného demagoga,“  všímá si Petr Morvay.

Snahy ovlivnit proces s Rathem budou zřejmě obrovské

Ve své kategorii tak podle komentátora šlo u projevu o mistrovské dílo. A to i přesto, že za daných okolností a stavu důkazů neměl Rath šanci přesvědčit ani vlastní spolustraníky. „Jeho slova určitě v mnohých kolezích a ve výrazné části veřejnosti zanechala hluboký dojem. Ten se může hodit kdykoli později. Málokterý český soudní proces totiž bude tak složitý, plný zákrut a možností  ovlivnit ho zvenku jako proces s Davidem Rathem,“ myslí si slovenský komentátor.

Zájem o Rathovo vystoupení ze strany veřejnosti byl velký

Slovenská média si všímala i toho, jaký byl ze strany veřejnosti o Rathovo vystoupení ve sněmovně zájem. Upozorňují na to, že do Poslanecké sněmovny přišlo osobně velké množství lidí, dokonce více, než se vůbec bylo možné dostat do prostor určených veřejnosti. I proto se museli na galerii střídat po půlhodině.

Ani Schwarzenberg se nevyhnul zájmu slovenských novinářů

Zájmu neunikl ani ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09). „I když seděl přímo za řečnickým pultem, byl tedy stále v záběru kamer, většinu času strávil se zavřenýma očima, přičemž mu padala hlava a nakláněl se z boku na bok,“ popisují slovenští novináři. A přidávají hlášku, kterou k tomu vzápětí vytvořili recesisté na Twitteru.

„Šikovně předstírám spánek, abych se občasným kymácením dostal z dosahu kamery.“

Závěrem si slovenská média však všímají i toho, že z Česka stále častěji zní i hlasy o tom, že kauzy koaličních politiků prý výrazně přesahují Rathovu krabici od vína plnou peněz.

Nečas pro slovenský tisk: Sebereflexi jsem od Ratha ani nečekal

Když se ptali českých vládních politiků na názor na Rathovo vystoupení, příliš ho komentovat nechtěli. „Je jen na soudu, aby rozhodl, co je lež a co pravda,“ řekl slovenským novinářům ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Premiér Petr Nečas (ODS) zase poznamenal, že od Ratha žádnou sebereflexi nečekal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…