Slovensko by mělo přestat blokovat náš alkohol, nabádá Nečas

05.10.2012 18:04

Český premiér Petr Nečas nevidí důvod k tomu, aby Slovensko nadále blokovalo dovoz a prodej lihovin vyrobených v ČR. Nečas v pátek novinářům v Bratislavě připomněl, že česká vláda zavedla nové podmínky při nakládání s alkoholem, které zaručují jeho bezpečnost.

Slovensko by mělo přestat blokovat náš alkohol, nabádá Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"My jsme přijali některá opatření, na základě kterých alkoholické nápoje od renomovaných českých výrobců jsou naprosto bezpečné. V České republice jsou již prodávány a nevidíme jeden jediný důvod, proč by slovenský trh měl být uzavřen pro české lihoviny především od renomovaných výrobců," vyhlásil Nečas na okraj schůzky představitelů 15 členských zemí EU a Chorvatska věnované přípravě rozpočtového rámce EU na roky 2014 až 2020.

Odvézt všechen alkohol zpátky? Nemožné

Bratislava zablokovala prodej českých lihovin před více než dvěma týdny v reakci na sérii otrav metanolem. Toto opatření neuvolnila ani po zmírnění prohibice v Česku. Kritiku distributorů lihovin vyvolal požadavek slovenského ministra zemědělství Ľubomíra Jahnátka, aby dovozci nejprve odvezli zpět do ČR všechny zásoby českého alkoholu na Slovensku, čítající odhadem dva miliony litrů. Takový postup pokládají distributoři za prakticky nerealizovatelný a zachování zákazu prodeje českých lihovin za výsledek tlaku domácích producentů. Česká Potravinářská komora zase pohrozila Slovensku mezinárodní arbitráží.



Zástupce slovenských importérů alkoholu Roman Pócs po pátečním jednání na Úřadu veřejného zdravotnictví řekl, že distributoři by se slovenskými úřady nakonec mohli dospět k dohodě. "Vypadá to tak, že bychom mohli najít řešení. To znamená, že alkohol by nemusel být odvezen (zpět do ČR)," uvedl. Detaily budou známy po schůzce krizového štábu slovenské vlády, který by se příští týden měl znovu zabývat zákazem dovozu českých lihovin.

Nečas připomněl, že v Česku lze prodávat lihoviny s označením certifikátu původu. Podobný postup navrhovali i distributoři alkoholu na Slovensku. "Považujeme bezpečnost za prvořadou prioritu. To, že v České republice byl prodej uvolněn, tak je toho důkazem. Není žádný důvod, aby Slovensko nadále zakazovalo dovoz českých lihovin," vyhlásil Nečas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…