Slovensko koupí armádní obrněná vozidla z Finska, česká nabídka neuspěla

31.03.2022 6:30

Česká republika neuspěla s nabídkou na dodávku kolových armádních obrněných vozidel typu 8x8 na Slovensko. Bratislava si za partnera při zakázce za více než 400 milionů eur (9,8 miliardy korun) vybrala Finsko.

Slovensko koupí armádní obrněná vozidla z Finska, česká nabídka neuspěla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

Vyplývá to z rozhodnutí slovenské vlády, která schválila návrh Ministerstva obrany na nákup vozidel Patria AMVXP. Česká nabídka obrněnců Pandur II od společnosti Tatra Defence Vehicle (TDV) skončila v hodnocení na druhém místě.

O zakázku v rámci mezivládního kontraktu se ucházelo celkově pět zemí. V první fázi plánuje Slovensko nakoupit 76 obrněnců zmíněného typu, za které podle ministra obrany Jaroslava Nadě země včetně nákladů na logistiku či munici zaplatí 447 milionů eur (10,9 miliardy korun).

„Jde o jeden z hlavních modernizačních projektů, který jsme stanovili pro toto volební období. Dostal jsem mandát, abychom uzavřeli smlouvu s Finskem do konce září letošního roku," řekl novinářům Naď. Dodal, že slovenská firma bude na obrněnce dodávat například věž, kanón, munici a vykonávat některé práce.

Finskou společnost Patria při plánovaném nákupu zmíněných obrněnců vybralo Ministerstvo obrany už za předchozí vlády a s firmou postavilo transportér s označením Vydra. Projekt ale do voleb konaných v roce 2020, které vyústily ve změnu vlády, dokončen nebyl. Podle Nadě finská vozidla budou nakonec levnější než jejich plánovaný nákup bývalou vládou.

„Ozbrojené síly Slovenské republiky získají nejmodernější, modulární, vysoce výkonná a robustní bojová obrněná vozidla Patria AMVXP 8x8, která už desetiletí v různých verzích úspěšně používají v misích EU a NATO mnozí zákazníci ze zemí NATO i mimo něj," uvedl v reakci na rozhodnutí slovenské vlády viceprezident společnosti Patria Hugo Vanbockryck.

Nynější vedení Ministerstva obrany původně počítalo s tím, že nákup obrněnců vyjde levněji, než předpokládá vítězná nabídka. Samotná cena vozidel byla jen jedním z kritérií při vyhodnocení nabídek, mezi další patřily například logistická podpora a míra zapojení slovenských podniků do dodávek obrněnců.

Slovenská armáda disponuje zastaralou pozemní technikou. Při dřívějších větších nákupech armádní techniky se Bratislava zaměřila na modernizaci vzdušných sil. Naď chce, aby vláda do konce roku schválila nákup také pásových obrněných vozidel, dronů, ručních zbraní a nákladních vozidel.

Česko v roce 2009 schválilo nákup 107 pandurů za 14,4 miliardy korun, původně armáda požadovala pořízení téměř 200 strojů. V lednu 2017 pak české Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu s TDV na nákup dalších 20 těchto vozidel ve spojovací a velitelsko-štábní verzi za 2,07 miliardy korun.

Firma TDV je dceřinou společností skupiny Czechoslovak Group (CSG). Do CSG, které vlastní práva na výrobu vozidel Pandur například pro středoevropský trh, patří i některé podniky na Slovensku. Pandur II vyvinula rakouská společnost Steyr-Daimler-Puch, která patří do americké skupiny General Dynamics European Land Systems.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…