Slovensko si připomene sametovou revoluci, přijedou Zeman i Babiš

15.11.2019 16:50

Desítky různých kulturních a společenských akcí, ale i demonstrace budou na Slovensku o víkendu provázet výročí takzvané sametové revoluce, která v roce 1989 vyústila v tehdejším Československu v pád komunistického režimu. Třicet let staré události si v Bratislavě připomenou také český prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš.

Slovensko si připomene sametovou revoluci, přijedou Zeman i Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Česka Miloš Zeman

Zeman spolu se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou v sobotu položí věnce k pamětní desce připomínající nepovolený studentský průvod z 16. listopadu 1989. Asi dvě stovky studentů, kteří požadovali reformu školství, zlepšení svých sociálních podmínek a demokracii, tehdy prošly ulicemi Bratislavy. Policie proti nim nezasáhla. Na sobotu je ve slovenské metropoli naplánována rekonstrukce zmíněného průvodu.

Zeman spolu s Čaputovou v Bratislavě v sobotu také otevřou Český dům, jehož vznik nynější český prezident dlouhodobě prosazoval.

Premiér Babiš spolu s předsedou slovenské vlády Peterem Pellegrinim a s kolegy z Maďarska a Polska v neděli položí v okrajové části Bratislavy věnce k památníku Brána svobody. Památník pod hradem Devín a u soutoku Dunaje a Moravy připomíná čtyři stovky lidí, kteří zemřeli při pokusu o útěk z komunistického Československa do západních zemí přes přísně střežené hranice.

Babiš ve slovenské metropoli také zavítá na galakoncert pořádaný u příležitosti kulatého výročí sametové revoluce, která na Slovensku dostala přívlastek něžná. Premiéři zmíněných zemí visegrádské čtyřky se již v neděli dopoledne v Praze zúčastní spolu s předsedou Německého spolkového sněmu Wolfgangem Schäublem slavnostního programu k 30. výročí sametové revoluce v Národním muzeu.

Zeman na víkendových akcích v Praze k 30. výročí sametové revoluce očekáván není. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček v této souvislosti připomněl prezidentovo vyjádření v rozhovoru na serveru Blesk.cz. „Zavzpomínám si doma, zapálím svíčku, a protože to byla snad nejkrásnější a nejzajímavější a také tak trošku nejdramatičtější fáze mého života, tak budu rád, že prošla dobře, že teď každý, kdo chce demonstrovat, si může vyjít na Letnou a nic se mu nestane,“ řekl v září Zeman.

Připomínkové akce na Slovensku k pádu komunismu začaly již v říjnu. O víkendu se v různých městech země uskuteční také diskuse, filmové projekce či koncerty.

Na neděli odpoledne svolala slovenská opozice shromáždění na Náměstí SNP v centru Bratislavy, kde se v roce 1989 konaly mohutné protikomunistické mítinky. Demonstraci organizuje také občanská iniciativa Za slušné Slovensko, která loni stála za největšími protivládními protesty od roku 1989.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …