Slovenský prezident chce užší spolupráci armád V4, pomůže to prý sdílet náklady

07.07.2014 15:00

Nový slovenský prezident Andrej Kiska se vyslovil pro užší spolupráci své země s Českou republikou, Maďarskem a Polskem ve vojenské oblasti. Společný postup zemí Visegrádské čtyřky (V4) by podle Kisky mohl pomoci při sdílení nákladů na armádu, což by prý mohlo ulevit i slovenské armádě. Ta čelí nedostatku peněz, ale také potřebě modernizace.

Slovenský prezident chce užší spolupráci armád V4, pomůže to prý sdílet náklady
Foto: KPR - Jiří Ovčáček
Popisek: Český prezident Miloš Zeman se svým slovenským protějškem Andrejem Kiskou

„Pro tak malou zemi, jakou je Slovensko, je velmi užitečné spojovat se se sousedy. A to nejen s Českou republikou, ale i s dalšími zeměmi Visegrádské čtyřky při sdílení nákladů na obranu," řekl Kiska novinářům po schůzce se slovenským ministrem obrany Martinem Glváčem. Podle dnešního oznámení Pražského hradu Kiska v úterý a ve středu přijede na svou první oficiální návštěvu České republiky.

Prezident připomněl závazek, který jeho země neplní

Kiska, který se ujal prezidentského úřadu v polovině června, připomněl závazek Slovenska vynakládat na svou obranu dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP), což Bratislava už léta neplní. Zároveň upozornil na potřebu modernizace armády, jejíž značná část techniky je za hranicí životnosti.

Země V4 se už dříve dohodly, že do roku 2016 vytvoří společné vojenské uskupení o síle 3000 až 4000 vojáků. Čeští a slovenští politici v minulosti zase zmiňovali možnost společného postupu při armádních nákupech.

ČR a SR by mohly spolupracovat v logistice

Slovensko například připravuje tendr na pronájem stíhaček, které nahradí dosluhující stroje ruské výroby MiG-29. Pokud by se země rozhodla pro letouny Gripen, které využívá česká armáda, mohly by oba státy spolupracovat například v logistice.

Podle Glváče by slovenská armáda v uplynulém období ale nedokázala utratit peníze ani v případě, že by její rozpočet splňoval požadavky Severoatlantické aliance (NATO). Důvodem prý je to, že chyběly rozvojové projekty. „V příštím roce, nebo za dva roky, bychom (oproti současnosti) nepochybně potřebovali o trochu více peněz, protože dokážeme nastartovat určité akvizice. Pokud bych i loni měl dvě procenta HDP, tak je nedokážu utratit," řekl ministr.

Slovensko loni dalo na obranu částku odpovídající pouze jednomu procentu HDP. Pokud by země chtěla splnit svůj závazek vůči NATO, musela by na armádu vynaložit dalších 740 milionů eur. Tato částka odpovídá zhruba osmi procentům ročních příjmů státu z daní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…