Slovenský soud očistil Babiše. Kalouska to ovšem nepřesvědčilo a prohlásil...

30.06.2015 16:06

Čeští politici nechtějí příliš komentovat dnešní rozhodnutí soudu o neoprávněném vedení místopředsedy české vlády Andreje Babiše jako agenta StB. Podle opozičních politiků je třeba respektovat rozhodnutí soudu, o minulosti Babiše si ale každý má udělat názor sám. Bratislavský krajský soud dnes potvrdil loňské rozhodnutí, že je Babiš v archivních svazcích StB evidován jako agent neoprávněně. Dnešní verdikt je pravomocný.

Slovenský soud očistil Babiše. Kalouska to ovšem nepřesvědčilo a prohlásil...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

"Respektuji samozřejmě rozhodnutí soudu, každý ať si udělá o minulosti Andreje Babiše obrázek sám. StB ale nepochybně existovala a u soudu svědčila," sdělil předseda ODS Petr Fiala. Podobně reagoval i místopředseda KSČM Jiří Dolejš. "Je to verdikt odvolacího soudu a je ho třeba respektovat. Ale už loni v létě šlo jen o oprávněnost evidence. O reálných kontaktech Andreje Babiše na StB to samozřejmě nic neříká," poznamenal.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska "je na každém, aby zvážil, jak moc vážně má brát rozhodnutí, které je postaveno na svědectví 'estébáků'," řekl.

Místopředseda vlády a šéf lidovců Pavel Bělobrádek se nechtěl k záležitosti vyjadřovat. "Zásadně nekomentuji soudní rozsudky. A tuto zásadu dodržím i v případě svého vládního kolegy," poznamenal.

Náměstek ředitele českého Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Ondřej Matějka naznačil, že české soudy by pravděpodobně rozhodly stejně. "Z Česka máme zkušenost, že v obdobných případech soudy zpravidla vyžadují určitý typ důkazu, a pokud ho nedostanou, přiklánějí se na stranu neviny," sdělil historik. "Historickou pravdu tím ovšem neurčují, výzkum historie se naštěstí neřídí soudními verdikty," doplnil.

Babišova válka se slovenským ÚPN

Miliardář slovenského původu Babiš vědomou spolupráci s StB v komunistickém Československu dlouhodobě popírá. Žalobu vůči slovenskému Ústavu paměti národa (ÚPN), který archivní svazky po StB na Slovensku spravuje, podal v roce 2012. U okresního soudu Babiš se žalobou na ochranu osobnosti uspěl, ÚPN se ale odvolal ke krajskému soudu.

Podle ÚPN z archivních dokumentů vyplývá, že v roce 1980 se Babiš stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho tajná policie získala ke spolupráci coby svého agenta. Někdejší důstojník StB Július Šuman, který Babiše údajně naverboval, ale tuto informaci během své výpovědi u okresního soudu loni popřel. Právě Šumanovo svědectví média označovala za klíčové v celém procesu.

Babiš v minulosti opakoval, že za komunismu coby pracovník československého podniku zahraničního obchodu Petrimex přišel do kontaktu s příslušníky StB, kteří se podle něj pouze zajímali o obchodní aktivity Petrimexu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…